De ce greșește Cristi Puiu

De ce greșește Cristi Puiu

El vine și spune că este absurd să urmărești un film în aer liber cu masca pe față, pentru că el a lansat filmul în cinematografe franceze, unde nu se purta mască, în interior. Da, numai că atunci când a lansat el filmul, în Franța era un număr mic de cazuri, deci nu se purtau măști în interior. Acum numărul de cazuri a început să crească exact ca la noi, iar la Paris, de mâine, masca este obligatorie pe stradă. La Nisa masca este obligatorie în tot centrul orașului, nu doar în Centrul Vechi, ca la noi, de săptămâna trecută, iar pe camerele de luat vederi din oraș s-au instalat megafoane prin care se difuzează același și același mesaj: poartă mască, poartă mască….La fel la Marsilia, Nantes etc.

Da, este o atmosferă de 1984, dar nu a nicio legătură cu tinerii care au murit la Revoluție în România, în 1989. Așa cum a zis el. Nu are nicio legătură cu dictatura comunistă. De ce nu are acest tip de discurs și în Franța? Pentru că ar fi dat afară cu roșii și ouă, francezii nu glumesc cu asta (la Nisa un om a fost condamnat la un an de pușcărie pentru că a ieșit din casă în timpul carantinei și a făcut baie în mare). De ce are acest discurs în România? Pentru că nu știe ce se întâmplă în Franța în aceste zile, pentru că este tributar unor stereotipuri învechite, prăfuite, triste (cum e acela cu dictatura comunistă într-o situație cum este epidemia de coronavirus). Ceea ce este trist și rizibil pentru un om cu pretenții de intelectual.

Măsurile restrictive în fața coronavirusului într-adevăr sunt dure, sunt dictatoriale, sunt caracteristice regimurilor totalitate. Și, poate, sunt greșite. Lockdown-ul a fost cu siguranță greșit și asta încep să-și dea seama și italienii. Dar sunt sunt măsuri care, deși au fost luate din motive discutabile (trist este că s-a copiat strategia de răspuns în fața coronavirusului a unei țări comuniste, cum e China), au fost considerate singura soluție în acel moment, de mare frică, pentru a salva vieți. Și au salvat vieți, domnule Cristi Puiu. Mulți oameni văd soarele dimineața și nu au murit sufocați pentru că s-au luat și se iau măsuri dure, restrictive. Salvatoare de vieți. Nu sunt perfecte, dar sunt salvatoare de vieți. Acum, desigur, pentru oameni crescuți în puf, masca pe față 300 de minute poate fi o oroare. Cuvinte care insultă eforturile medicilor, care stau 12 ore pe zi cu masca pe față și cu costum, la 30 de grade. Nu 300 de minute. Și vor sta mai mult, 24 de ore, fără somn, în plus. De ce? Pentru că indivizi, cum este Cristi Puiu, fac declarații publice care vor aglomera spitalele până vor da pe dinafară. Iar oamenii nu vor mai avea paturi și vor muri acasă. Pentru că un intelectual de puf nu suportă masca 300 de minute. Mulți vor număra 300 de minute singuri acasă fără să vină salvarea, fără să poată respira. Iar medicii vor număra nu 300 de minute, ci 30 de ore fără să dea jos masca și costumul, că atât vor dura gărzile în spitalele suprapopulate. Suprapopulate din cauza unor declarații cum a făcut Cristi Puiu. Nu purtați mască, domnule Cristi Puiu. Dar nu așa se vindecă anxietatea, nu prin declarații publice, ci la medic. Ați fost vreodată să spuneți aceste lucruri unui psihiatru, să-i spuneți că nu puteți sta cu masca 300 de minute la un film, etc? De ce nu o faceți? Anxietatea se vindecă, daca este tratată. La timp. Mă întreb cum de nu-și pierd mințile vânzătoarele de la magazine, care stau 480 de ore cu masca pe față și vorbesc și cu clienții. Răspunsul e simplu: au minți sănătoase.

P.S. Nu vă întoarceți în Franța acum. Acolo, fără să fi murit nimeni în 1989, atmosfera este și mai orwelliană decât la noi. Ceea ce vă va agrava anxietatea. Și acolo sunt mulți oameni anxioși. Dar își recunosc problemele și le tratează. Oamenii civilizați sunt atenți la sănătatea lor psihică și a celorlalți.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca