Acum se îmbolnăvesc tinerii

Acum se îmbolnăvesc tinerii

OMS a anunțat că acum se îmbolnăvesc tinerii, Franța a anunțat că se îmbolnăvesc tinerii, în România nu se anunță vârsta celor bolnavi.

Ce înseamnă că se îmbolnăvesc tinerii? Că scade rata mortalității. În Franța, de exemplu, crește numărul de îmbolnăviri, dar scade numărul de morți. În România cifrele sunt mereu generale, fără nuanțări. Nu se spune când s-au îmbolnăvit cei care au murit, adică au murit cei care s-au infectat de când avem 1.000 de cazuri sau cei care s-au îmbolnăvit cu mult înainte? De ce sunt importante aceste precizări? E simplu: 1. pentru că arată adevărul, care este că rata mortalității scade drastic printre cei care se îmbolnăvesc de când a explodat epidemia, pentru că mulți sunt tineri și 2. permite luarea unor măsuri adecvate.

De exemplu? De ce se îmbolnăvesc tinerii? Pentru că, așa cum anunță și OMS și Ministerul Sănătății francez, pe durata verii, tinerii sunt cei care au tendința să se strângă în grupuri mari, ceea ce favorizează răspândirea virusului. În Franța, de exemplu, cluburile de noapte, care sunt închise, au fost înlocuite de petreceri acasă unde se strâng zeci de oameni, petreceri clandestine le numesc francezii, unde se strâng tineri fără mască și se infectează unii pe alții. Cum s-a întâmplat și noi la Costinești unde a plecat un grup mare de tineri din Vaslui. În Vama Veche se închiriază vile întregi de către grupuri mari de adolescenți. Sincer, mă întreb de ce simt nevoia să plece în grupuri mari în această perioadă, în care trebuie să te distanțezi față de celălalt și să pui mască. Să numim asta inconștiență.

Deci tinerii sunt cei care se infectează acum, luați această informație în două sensuri: rata mortalității și a ocupării paturilor ATI va fi mai mică, pentru că tinerii nu dezvoltă forme grave și, în al doilea rând, feriți-vă! Ei sunt acum purtătorii (tinerii, adică adolescenții). Nu trebuie tratați nazist, dar distanțarea fizică sanitară și masca sunt obligatorii.

Zile ușoare 🙂

P.S. Și o întrebare pentru Raed Arafat: de ce nu se anunță și categoriile de vârstă ale celor infectați? În procente. Cât la sută peste 40 de ani, cât la sută peste 30, etc?

Sunt convins că cei care ne conduc observă acest trend: al scăderii vârstei celor infectați. Dar nu îl anunță. De ce?

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca