Astăzi, toată presa a prezentat un studiu din Coreea de Sud conform căruia asimptomaticii au aceeași cantitate de virus în căile respiratorii, ca simptomaticii. Studiul e real, care e minciuna?
Minciuna este aceea că multe publicații au prezentat studiul ca argument al faptului că asimptomaticii îi pot infecta pe cei din jur. Doar Hotnews a avut onestitatea de a preciza o parte importantă a studiului, aceea că, citez: Dar găsirea de particule virale reziduale în nas, gât sau plămâni nu înseamnă neapărat că aceste persoane au fost contagioase. Aceasta este una dintre marile întrebări ale pandemiei: câte cazuri asimptomatice sunt vectori ai virusului? Pe de o parte, nu tușesc, dar pe de altă parte, nu se plasează în izolare și, prin urmare, sunt în contact cu alte persoane. „Este important să subliniem că detectarea ARN-ului viral nu este sinonim cu prezența unui virus infecțios și transmisibil”, avertizează autorii studiului. Studii epidemiologice și experimentale mari sunt necesare pentru a înțelege acest lucru.
Celelalte publicații au omis acest amănunt important și au livrat informația în așa fel încât să se înțeleagă că asimptomaticii infectează la fel de mult ca simptomaticii. Ce frumos suntem mințiți, nu?
Așa cum am scris aici, citându-l pe cercetătorul specializat în imunologie, dr Radu Ciornei, o persoană care este confirmată pozitiv cu infecție SARS-CoV-2 nu este neapărat și o persoană contagioasă. Așa cum arată cercetătorul, prin analizele care se fac nu se măsoară infecțiozitatea, ci dacă persoana respectivă are părți din virus, mort sau viu, în gât: „La un om testat pozitiv noi nu măsurăm infecțiozitatea sa, ci măsurăm dacă are bucăți de virus în gât. Viu sau mort.”. Modul clar de a ști dacă omul este contagios este să fie prelevată cultură din exudatul faringian și să fie cultivată.„Dacă virusul se cultivă înseamnă că virusul e viu și omul acela poate contamina pe alții”, a precizat dr. Radu Ciornei. El a subliniat că nu este deontologic să nu se spună oamenilor că un test pozitiv nu înseamnă neapărat că ai virusul viu în tine, ci că poți să ai doar bucăți de virus mort. Iar dacă ești asimptomatic, înseamnă că organismul tău a învins în lupta cu virusul, deci este inactiv sau mort, nu infecțios.
Interesant, nu? Dar acum obiectivul este să se mențină spaima la cote ridicate. Și subscriu acestui obiectiv, pentru că înțeleg că unii respectă regulile numai dacă se sperie. Numai că cititorii mei sunt inteligenți și respectă regulile chiar dacă știu adevărul.
P.S. Bravo Hotnews. Și huooo Radio France Internationale, care a prezentat studiul truncheat, așa cum am descris in articol