În acest moment, în lume există 3 Putini

În acest moment, în lume există 3 Putini

Unul e Vladimir Putin, de la Kremlin, altul e Xi Jinping, altul e Emanuel Macron. Ce-i unește, care e putinismul din ei? Dorința de expansiune. Profitând de momentul de recul al Statelor Unite (care nu va dura mult). Jinping vrea Hong Kong-ul cu totul și apoi Taiwanul. Macron, (așa cum Putin a vrut Crimeea, într-un moment de scădere de popularitate), vrea să reaprindă satisfacția colonială a francezilor, prin anexarea Libanului, într-un moment în care Gilets Jaunes pregătesc un asalt decisiv la Paris (pe 12 septembrie). Ce înseamnă că vrea Libanul? Să vedem ce s-a întâmplat la Beirut: au explodat 2700 de tone de nitrat de amoniu vechi de 7 ani, în condițiile în care își pierde proprietățile după 6 luni, capitala Libanului a fost aruncată în haos și 50.000 de oameni au semnat o petiție prin care cer intrarea sub stăpânire franceză pentru următorii 10 ani. Cum a primit presa franceză, mai exact ziarul Le Figaro, ziar de Dreapta, această petiție libaneză? Cu entuziasm și brațele deschise. Ziarul a prezentat petiția într-un articol în care se întreabă care sunt modalitățile juridice prin care se poate pune în practică! Merci, c’est gentil! 🙂 Rusia a pus ochii pe fostele țări sovietice și a și luat una, pe Crimeea, China a pus ochii pe teritorii locuite de chinezi și a luat unul dintre ele și se pregătește să-l ia pe al doilea, Franța a pus ochii pe unul dintre fostele sale dominioane (Libanul a fost sub jurisdicție franceză până în 1943) și se pregătește să-l ia.

Nu vi se pare că, pe plan mondial, ne-am întors la strategiile de dinaintea Primului Război Mondial? Cu expansiune teritorială etc. Mai rămâne să se refacă Austro-Ungaria, să ne luăm furcile în spinare și să pornim din nou la război. Nu, noi nu vom porni, că nouă ne place să avem stăpâni. Altora le place să stăpânească. Și coronavirusul continuă să bântuie comportându-se așa cum nu s-a mai comportat niciun virus până acum. Nu e un virus normal, coronavirusul ăsta.

Update, Macron în Liban: “une révolution ne s’invite pas, c’est le peuple qui la décide.”

🙂

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca