Ce a fost in Firea oamenilor

Ce a fost in Firea oamenilor

Adevărul este că există o categorie care a simțit că Firea a luat măsuri: categoria mămicilor. Cu copii. Pentru mamele cu copii, Firea a luat câteva măsuri. Dar nu a luat nicio măsură pentru mine, nu a luat nicio măsură pentru cuplurile care nu se căsătoresc (doar pentru cele care se căsătoresc), pentru oamenii singuri. A luat măsuri doar pentru mămicile cu copii. Bucureștiul copiilor. Orașul, sub stăpânirea Gabrielei a fost în Firea Coaliției pentru Familie. Dacă împărtășeai valorile Coaliției pentru Familie, simțeai că primărița face ceva pentru tine. Dacă nu, nu. Ceea ce nu este corect. Toți cei care locuim în București trebuie să fim reprezentați de primar. Orașul este al tuturor. Dacă nu am copii sau nu fac, mă mut? Vreau să fac, dar nu e în Firea partenerei 🙂 Ce fac? Nu trebuie să avem toți aceeași fire, doamna Firea. Nu este Firea oamenilor. Este firea fiecăruia dintre noi, pentru că suntem toți deosebiți și de aceea suntem frumoși. Firea oamenilor pe care ați promovat-o în București e cea cu iz de anii 80-90, mai exact cu iz de Răpirea din Serai, cu iz de cameră de casă din Voluntari. Firea Bucureștiului sub conducerea dumneavoastră, doamnă Firea, a fost firea unui oraș mic de provincie, care nu a ieșit încă din anii 90.

Ne-am zgâit toți la fantoma umblătoare a lui Rod Stewart exact ca la Zilele Orașului Țăndărei, mai lipsea să faceți un bâlci sau un iarmaroc, În Piața Constituției, unde să fie aduse vite. Că oricum e zonă de vite. Și seara, când vin tractate și ziua când lucrează pe fotolii din piele.

Deci. Ne-ați ținut cu dinții în anii 90. Prin stilul de conducere, prin entertainmentul pe care l-ați propus bucureștenilor, ați fost un fel de Ion Iliescu. Așa a câștigat Iliescu primele alegeri. A zis celebrele cuvinte pe 22 decembrie la TVR: vom continua să construim socialismul. Și oamenii s-au liniștit. Așa a fost și în București. O Dacia 1310 continuă, că schimbarea sperie. Dar dacă se scălămbăie Rod Stewart te liniștești: de mâine nu trebuie să fii deștept, nu trebuie să intri în competiție, nu trebuie să vii cu idei. Mâine mergi la birou și te faci că muncești, că așa ai făcut și când Rod Stewart mai putea să cânte. Nu se schimbă nimic.

Mi-a ajuns. Bucureștiul a îmbătrânit. Eu am îmbătrânit în București în ultimii 4 ani. Am ajuns să ne entuziasmăm când vedem treceri de pieton roșii la Cluj și piste de biciclete verzi, atât de mult am îmbătrânit și ne-am plictisit.

Haideți, că au trecut anii 90. Nu mai trebuie să stai înghesuit în Dacie 20 de ani, nu mai trebuie să mergi în străinătate numai în Grecia, că acolo poți fi aproape de mașină, să sari în portbagaj dacă păndește un pericol. Haideți să ne scuturăm. Haideți să ne mișcăm. Haideți să fim tineri. Pentru că tânăr ești la orice vârstă. În alte țări tinerețea începe la pensie, cu dans, iubire și călătorii. Nu se îneacă nimeni în cadă cu Rod Stewart.

Hai să nu mai fie firea oamenilor, că numai în vremea comunismului era o singură fire, gândeam toți la fel, eram toți la fel. Aveau toți Dacia 1300. Hai să fim diferiți. Iar primarul să aibă atâtea firi, câți locuitori are Bucureștiul. Și să simt și eu, după 4 ani, că a făcut ceva pentru mine. Un profesor singur, care vrea, desigur, căsătorie și copii, dar deocamdată e singur :))

Și se poate răzgândi oricând fără să confuzeze primarul și să se înfunde țeava de la Dacie.

Hai. Se poate 🙂 Anul în care se află Bucureștiul este 2020.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca