Ce ne arată cazul celor 30 de tineri infectați din Costinești

Ce ne arată cazul celor 30 de tineri infectați din Costinești

Că asemenea cazuri sunt peste tot, dar nu sunt cunoscute. Și în Vama Veche și în Costinești și în multe alte locuri, pleacă găști întregi de tineri sau mai puțin tineri fără să le pese de coronavirus, așa cum nu le pasă dacă aruncă chiștoace pe jos. Mulți dintre ei, de fapt, cei mai mulți, sunt asimptomatici. De aceea, propunerea care este acum pe masa Ministerului Sănătății din Franța nu este atât de absurdă. Nu ai cum să controlezi toți tinerii vara, nu ai cum să-i împiedici pe toți să se grupeze, vara. Și atunci, o soluție este cea franceză: să-i lași să se infecteze între ei.

Ceea ce s-a depistat la Costinești ar trebui să fie un semnal la alarmă: asta nu se întâmplă numai în Costinești. Oamenii pleacă la mare în grupuri, de parcă nu ar exista pandemie și se infectează relaxați. Unii au simptome, alții, nu. Azi, la terasă în Herăstrău, un om strănuta și tușea foarte urât. Îi curgea și nasul. Era răcit praf și pulbere. Sau era covidit praf și pulbere. Și stătea la masă cu prietenii.

Deci?

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca