Tinerii trebuie lăsați să se infecteze între ei

Tinerii trebuie lăsați să se infecteze între ei

Este opinia ilustrului epidemiolog, Profesorul universitar Éric Caumes, Directorul Secției Boli Infecțioase de la celebrul spital parizian Pitié-Salpêtrière.

Franța se confruntă acum, ca noi, cu spectrul revenirii valului de îmbolnăviri și așa cum apreciază Ministrul Sănătății francez, strategiile folosite până acum nu au dat rezultate. Ca urmare, pe masa Ministerului Sănătății se află acum o nouă strategie de luptă cu coronavirusul, propusă de epidemiologul Eric Caumes și reluată pe larg de presa franceză .

În opinia medicului Eric Caumes, problema este, în primul rând, societală. El spune că este imposibil să le impui tinerilor de 20-30 de ani să poarte mască peste tot sau să le interzici să se strângă în grupuri mai ales pe durata verii (interesantă abordare, se aude și la București?). Având în vedere că nu se pot interzice total comportamentele riscante, că nu se poate verifica modul în care poartă fiecare masca, faimosul medic parizian propune adoptarea unei strategii opuse care, spune el, este cu adevărat eficientă « Poate nu este corect politic, dar eu cred că trebuie lăsați tinerii să se contamineze între ei. Cu niște condiții, totuși: tinerii nu trebuie să-și vadă părinții sau bunicii o perioadă. Să nu-i stigmatizăm pe cei în vârstă, să spunem că în acest fel ne vom respecta bătrânii. » spune profesorul Caumes.

El spune, de asemenea, că strategia pe care a propus-o guvernului francez comportă și riscuri, cum ar fi acelea că și tinerii pot dezvolta forme grave. Cu toate acestea, el subliniază că această strategie trebuie impusă la nivel național: « Dacă vom continua ca și până acum, vom merge cu capul direct în zid.»

Care va fi răspunsul guvernului francez? Franța va deveni o nouă Suedie, cu o nouă strategie, total nouă, în fața coronavirusului?

P.S. În paranteză fie spus, în Franța legăturile dintre tineri și părinții lor nu sunt atât de puternice ca la noi. Fiecare își trăiește viața lui, tinerii sunt trimiși de la 18 ani la muncă, locuiesc separat de părinți și se întrețin singuri după ce devin majori (studiile pentru studenții francezi înseamnă o împărțire dificilă a timpului între facultate și job care, de obicei începe după ce se termină cursurile, adică de la 17 și durează până la 23-34, iar vara nu este prilej de vacanță, ci de job de vară, pentru a strânge bani de toamnă)

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca