Extinderea obligativității purtării măștilor crește numărul celor infectați.

Extinderea obligativității purtării măștilor crește numărul celor infectați.

De ce? Cu cât păstrezi mai mult masca pe față, cu atât ai mai mult tendința să o aranjezi, pentru că ea nu rămâne fixă de când o pui pe față, până o scoți. De fiecare dată când o aranjezi, duci la nas și la gură coronavirus luat de pe suprafețe. Câți dintre cei care își aranjează mai bine masca pe față, o apucă de marginile ei? Nimeni. Nici primul-ministru, nici președintele țării nu fac asta. Și Ludovic Orban și Iohannis, atunci când și-au aranjat mai bine măștile, la conferințe de presă, au pus mâna pe mască în dreptul nasului și a gurii. Adică au cărat acolo coronavirus cu mâna. Masca nu te apără pe tine de coronavirus (e șocant că încă mai există lume care crede asta). Masca ta îl apără pe celălalt de tine! Dacă iei cu mâna coronavirus de pe suprafețe și o pui pe mască în dreptul nasului sau a gurii, este ca și cum au înghiți coronavirus cu lingurița, pentru că el trece prin straturile măștii. De aceea trebuie să stai la distanță de celălalt, chiar dacă are mască. Masca lui împiedică particulele lui de salivă să zboare spre tine cu coronavirus cu tot. Nu le împiedică pe toate, de aceea trebuie să stai la distanță, că dacă ajunge o picătură de salivă pe masca ta, nu te protejează. Virusul trece prin mască și te îmbolnăvești.

Problema principală nu sunt simptomaticii, cei a căror tuse sau strănut sunt oprite de mască. Problema sunt pre-simptomaticii, cei care pot transmite virusul cu trei zile înainte de apariția simptomelor. Ei nu vor transmite virusul prin tuse sau strănut, pentru că nu au simptome, adică nu tușesc și nu strănută. Ei vor transmite virusul prin suprafețe. De ce? Pentru că duc mâna la gură, la nas, de unde iau particule de secreții cu virus și apoi depun respectivele particule pe suprafețe. De unde alți oameni le iau și le duc la nas sau gură, atunci când își aranjează masca.

Concentrarea întregului discurs al autorităților pe mască, mutarea centrului de putere și de interes pe mască, îi face pe oameni să piardă din vedere contaminarea prin intermediul mâinilor nespălate. Altfel spus și foarte pe scurt: concentrarea oamenilor pe mască îi face să uite de mâini.

Câtă lume mai ține minte să nu ducă mâna la gură, la nas sau la ochi? Fără să o spele înainte? Câtă lume își dă seama că atunci când duce mâna la gură la nas, prin mască, ca să o aranjeze, de fapt înghite virus cu lingurița? Câtă lume își dă seama că atunci când duce mâna la mască, pe centrul ei, ca să o coboare pe bărbie, de fapt o umple de viruși și, pe urmă, îi înghite, când pune înapoi masca pe gură și pe nas? Cu cât porți mai mult masca, cu atât vei face mai multe gesturi de acest tip, care te vor îmbolnăvi. De aceea, așa cum am scris în titlu, cu cât va fi obligatorie în mai multe situații masca, cu cât vor purta oamenii mai mult timp măști pe figură, va crește riscul de îmbolnăvire. Pentru că masca nu va sta niciodată fixă de când o pui până o scoți. Fiecare gest neconform de aranjare a măștii o umple de viruși. Lăsați pe suprafețe de pre-simptomatici. Oamenii acum cred că sunt protejați de mască. Ceea ce este fals, deci nimic nu se va sfârși. Autoritățile comunică în continuare extrem de prost.

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca