STUDIU: În Germania există oameni care au imunitate la coronavirus chiar dacă nu au avut COVID 19

STUDIU: În Germania există oameni care au imunitate la coronavirus chiar dacă nu au avut COVID 19

Un studiu științific publicat acum două zile și citat de CNN arată că sistemul imunitar al unor persoane din Germania care nu au fost infectate cu coronavirus este reactiv în fața agentului patogen și ajută la reducerea simptomelor bolii.

Studiul arată că 35% dintre persoanele adulte din Germania incluse în studiu, persoane care nu au avut COVID 19, aveau celule T în sânge care erau reactive la virus.

Celulele T sunt parte a sistemului imunitar și protejează organismul în fața infecțiilor. Reactivitatea celulelor T sugerează că sistemul imunitar s-a mai luptat în trecut cu infecții similare și a păstrat în memorie informațiile care îl ajută să lupte cu această infecție.

Cercetătorii s-au întrebat cum este posibil că sistemul imunitar să aibă celule T reactive, dacă nu s-a mai confruntat niciodată cu Covid-19? Cercetătorii din mai multe institute de cercetare din Germania și Marea Britanie, autorii studiului spun că “probabil această imunitate a fost obținută în urmă unor infecții precedente cu coronavirus, ceea ce a făcut ca celulele T să răspundă printr-un procedeu numit cross-reactivity.”

Aceasta înseamnă un singur lucru: că înainte de epidemia de acum cu coronavirus, a mai circulat înainte un alt coronavirus sau același, dar mai puțin periculos, pe care oamenii l-au avut fără să știe, iar semnele trecerii sale au rămas și le aflăm numai din memoria sistemului imunitar. Este interesant că această imunitate în fața COVID 19 a fost descoperită în Germania, țară aliată a Chinei, care și-a revenit cel mai repede din catastrofa de la începutul primăverii.

Notam acest lucru într-un articol acum câteva luni: este interesant cât de repede și-a revenit Germania – a avut cel mai mic număr de morți și îmbolnăviri din Vestul Europei și cea mai rapidă ieșire din lockdown – luna aprilie.

Voi continua să urmăresc subiectul.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca