Nu vă speriați!

Nu vă speriați!

Numărul de cazuri de azi nu reflectă situația de azi, ci situația de acum două săptămâni, când nu exista Legea Carantinei, iar oamenii fugeau din spitale și infectau prin mijloacele de transport în comun etc.

Reflectă această situație, despre care am scris pe 4 iulie (eu atunci am crezut că va fi mult mai rău, am crezut că vom ajunge la 2.000 de cazuri pe 1 august).

Azi, numărul de infectări este mult mai mic și asta se va vedea pe 15 august, peste două săptămâni.

Din nou, dacă oamenii nu respectă regulile, iar guvernul nu vine cu o strategie de comunicare axată pe comunicare nu pe amenințare, bineînțeles că cifrele vor continua să explodeze.

Dar eu văd că lumea începe încet-încet să respecte regulile. Și lansez un nou apel: purtați mască! Spălați-vă pe mâini cum v-ați spălat în martie-aprilie! Nu duceți mâna în dreptul gurii ca să aranjați masca, cum a făcut președintele Iohannis în timpul conferinței de presă de ieri! În acest fel luați virusul de pe suprafețe și-l băgați direct în gură. Fiți mai inteligenți decât Iohannis! Și ocupați-vă de propria voastră viață, ca să nu vă îmbolnăviți. Nu vă mai uitați la ce spune și face guvernul. Dacă nu știe să comunice, e treaba lui, asta e, asta s-a ales. Protejați-vă singuri. Așa cum vă spălați pe dinți, ca să nu faceți carii. Caria nu e o conspirație mondială. Ritualul e simplu: două măști pe zi. Niciodată mâna pe mască, întotdeauna numai pe marginile ei. Mâna e purtătoare. Trebuie spălată des. NU se duce mâna la față! Transpirația se poate șterge, tradițional, cu dosul palmei, nu cu palma, nu cu degetele. Căldura insuportabilă de afară omoară virusul. De fiecare dată când te retragi la răcoare, te retragi la virus. Nu uita de virus (și eu am tendința să uit). E ca și cum ai locui la Băile Herculane și ai uita că există vipere. La un moment-dat te-ar mușca una. Dar oamenii de acolo au învățat să coexiste cu ele. Și mor de moarte bună. Asta e cheia supraviețurii și acum. NU e un covrig, nu e Q, e un virus. E invizibil, dar chiar dacă nu se vede, există. Dacă nu există coronavirusul, înseamnă că nici iubirea nu există, că nici ea nu se vede (și totuși face ravagii :)). Dacă ai zâmbit, e bine. Ia-ți în poșetă două măști că tot cari toată ziua o grămadă de lucruri inutile în ea, nu fii Iohannis, fii tu și treci și peste asta. Dincolo de orice bătălie, e soare. Nu în timpul bătăliei, după.

Du bătălia până la capăt. Cu drag, Horea

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca