De ce nu poartă unii mască, de ce nu cred unii că există COVID 19

De ce nu poartă unii mască, de ce nu cred unii că există COVID 19

Este o reacție de apărare a organismului în urma dozei MULT PREA MARI de frică injectată în februarie-martie-aprilie. S-a exagerat doza, am scris despre asta de multe ori pe blogul meu, iar acum aceasta este un fel de reacție imunitară a organismului: negarea. Este ca un fel de anticorp al sistemului nervos: mulți neagă ca să nu-și piardă mințile.

Pentru că a fost prea mult. Pentru prea puțin. Gândiți-vă că noi am avut vârful de aproximativ de 500 de cazuri în aprilie, dar ne-am purtat și s-a injectat frică, ca și cum ar fi fost 20.000. Acum am avut vârf de peste 1.000, adică dublu față de aprilie…A fost nevoie de atât de multă frică? Nu!

S-a injectat, pompat prea multă frică în perioada stării de urgență și acesta este răspunsul imunitar al unora, mai slabi psihic: negarea. Ca să nu-și piardă mințile, pentru că nu mai pot, pentru că doza de frică a fost prea mare. Eu spuneam în aprilie că oamenilor li se injectează doze de frică pentru elefanți. Cam atât de mare a fost doza.

Ce e de făcut în continuare? Injectarea unor noi doze de frică este cea mai proastă soluție. Dacă în organismul care a dezvoltat anticorpi la frică injectezi din nou frică, ce se va întâmpla? Oamenii vor reacționa negativ și mai mult și mai mult. Interdicțiile, ridicarea nivelului de frică nasc, întăresc negaționismul. A fost prea multă frică, fiecare interdicție nouă va fi o invitație pentru a fi încălcată.

Care este soluția? Aceeași ca în cazul animalelor prea speriate (pentru că frica atinge exact partea animalică o omului): vorba bună. Vorba blândă. În loc să se dea 40 de milioane de euro, pentru difuzarea unor anunțuri seci, robotizate, în care se spune: poartă mască, nu purta mască pe bărbie etc, ar trebui făcute campanii de comunicare umane. Unde să se explice foarte mult, unde să existe multă transparență, unde oamenii care sunt iubiți, respectați și urmați să arate că poartă mască și să explice beneficiile ei (nu să se ducă la petreceri fără mască, în interior, cum a făcut Esca – în paranteză, în orice țară civilizată dacă un prezentator de știri încălca reguli în astfel de condiții, nu mai apărea pe post niciodată – în primul rând de rușine, ceea ce la noi nu există).

Deci, oamenii iubiți, admirați, respectați ar trebui să fie protagoniștii unor campanii de comunicare în care să explice beneficiile măștii. Ar trebui să se filmeze în spitale (cu respectarea confidențialității bolnavilor), să existe transparență, să fie arătat un doctor, în costumul său, cât de mult se chinuie, cât de grav este… Toate acestea, fără amenințări, fără agresivitate, fără a genera frică. Cu drag, cu bunăvoință, cu blândețe. Așa ar începe să poarte oamenii măștile. Dacă ar fi tratați ca niște oameni.

Nu doar ca niște animale mânate, prin lovire, cu bățul. Au fost lovite prea mult și acum nu mai ascultă.

E simplu. Și real.

Nimeni nu s-a purtat uman. Deși suntem oameni, nu animale.

 

P.S. Iar Poliția Locală ar trebui desființată. Pe timpul perioadei de urgență polițiștii locali sunt cei care au făcut cele mai multe abuzuri, s-au bucurat că au, în sfârșit, putere și au acționat ca milițienii de pe timpuri. Ei au injectat nu doar frică, ci chiar teroare. Prin multe, prea multe abuzuri de putere, prin mult prea mult exces de zel. Ca urmare și ei sunt vinovați pentru valul de negaționism de acum, pentru anticorpii dezvoltați de oameni în fața fricii.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca