Pune preș cu clor la ușă! Aruncă hainele purtate pe balcon!

Pune preș cu clor la ușă! Aruncă hainele purtate pe balcon!

48 de ore! Mai țineți minte? Asta spunea marele medic vindecător de pacienți de la Timișoara, prin februarie, deși tot el ar fi trebuit să spună că vindecații aveau vârste între 20 și 30 de ani, deci erau ușor de vindecat. Dar nu a mai spus asta. Și toți oamenii predispuși la depresie au început să-și înmoaie preșurile în clor și să-și arunce hainele pe balcon după ce intrau în casă. 48 de ore, ca să moară virusul. Am făcut un live atunci și am spus că la zero grade sau minus 2-3 câte erau atunci afară, plus strat de zăpadă, nu avea cum să reziste coronavirusul, deci îți târșâiai creierul pe preșul cu clor, că pe tălpi nu aveai nimic, iar hainele erau pline cu virusuri, numai dacă te scuipa cineva sau tușea și se ștergea la gură cu hainele tale, lucru puțin probabil.

Acum sarabanda măsurilor inutile continuă. Trebuie să purtăm măști la mare, la plimbarea pe faleză….(!!!???) Chiar și membrii aceleiași familii trebuie să stea la distanță de 1,5 metri pe plajă. Asta aș vrea să văd. Și să fac poze ca să le adaug mai târziu la albumul măsurilor tâmpite din perioada coronavirusului. Îmi pare rău că nu am fotografiat elicopterul care împrăștia dezinfectant peste sectorul 6 (tot prin februarie), adică practic primarul a aruncat la gunoi 30.000 de euro din banii noștri și îmi pare rău că nu i-am numărat pe toți cei care glorificau termometrizarea la intrarea în magazine, pentru că uneori e nevoie de oglindă ca să vezi ce prost ești. Chiar și post-factum.

Deci va trebui să porți mască pe faleză, când te plimbi… Unde? În plini aerosoli marini, plini cu sare. Pentru care lumea merge la mare, ca să-i inspire seara la plimbarea pe faleză, că omoară virusurile și bacteriile. Dar nu-i nimic, pune mască. Cine este…….individul care a venit cu ideea asta? Chiar sunt ffffff curios să aflu. Mai sunt locuri în panoplia măsurilor inutile, deci e important să știm cine e inteligentul.

Nu de pe faleză se ia virusul. Virusul se ia din toate hotelurile unde personalul și turiștii nu poartă mască și nu se spală pe mâini cu săpun de mai multe ori pe zi, din toate spațiile închise unde este tolerată prezența unei persoane fără mască – inclusiv în magazin, din lifturi, unde se intră fără mască. La 26-30 de grade câte sunt afară, virusului îi este extrem de greu să supraviețuiască și chiar dacă supraviețuiește, este inactiv, adică nu mai produce infecții. În schimb, în spațiile închise răcorite de aerul condiționat, este în elementul său. Cu cât e mai frig, cu atât este mai zburdalnic. El este cel mai activ la 4-6 grade. Dacă se face mai cald îl apucă artrita, nu mai dansează  grațios, ca în tinerețea din iarnă. Deci acolo se îmbolnăvesc oamenii, în spații închise, răcoroase, unde nu se poartă mască.

Eu propun totuși să se pună mască și când te arunci în mare, că e plină de scuipat și când faci plajă, pentru că ce mai sunt soarele si sarea, decât niște elemente care s-au predat în fața coronavirusului. Azi-mâine va tuși și soarele.

Iar ne prostim. Urcă numărul de cazuri, iar ne prostim. Iar se vede că nu avem specialiști acolo unde trebuie, iar ne întrebăm de ce ne-a pocnit coronavirusul cu oamenii ăștia la butoane? Ăștia nu sunt oameni de criză, ăștia sunt oameni de trecut agale peste gripe și guturaiuri. Și acnee. NU sunt oameni de criză. Dar aștept. Aștept cu încredere ca unuia dintre cei de la butoane, să-i strălucească în cap, din nou, ideea termometrizării. De această dată, pe căi tradiționale, că tot e lumea în costum de baie. Și știți ce? Pariez că vor sări o mulțime de entuziaști cu meme-uri, să aplaude, cum au sărit și când plecau capul, ca proștii, să li se ia temperatura la intrarea în Kaufland.

Pentru ei am o întrebare: tresar acum când își amintesc ce proști erau atunci? Dacă nu mai tresar, nu mai contează. Tresărirea arată viață. Cognitivă.

În încheiere: eu cred că coronavirusul învinge pentru că suntem mai proști decât el.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca