Cine își dă demisia dacă intrăm în stare de urgență? Și o întrebare pentru Arafat

Cine își dă demisia dacă intrăm în stare de urgență? Și o întrebare pentru Arafat

Raed Arafat spune că România ar putea intra în stare de urgență între 1 și 3 august. Nicio țară din UE nu a mai intrat în stare de urgență a doua oară. Da, responsabilitatea este partajată, așa cum s-a spus de multe ori, între cetățeni și autorități. Pentru eșecul gestionării epidemiei, că asta înseamnă intrarea pentru a doua oară în stare de urgență, vor plăti cetățenii, adică se vor închide din nou în case, dar vor plăti și autoritățile adică își vor da demisia și vor lăsa alte persoane, competente, în loc. Că așa e corect, să plătească toată lumea.

Evoluția epidemiei nu este numai responsabilitatea cetățenilor, că atunci nu mai avem nevoie de DSU. Este, mai ales, a autorităților.

Raed Arafat pare depășit de situație de când a început pandemia. În acest moment se întâmplă următoarele: Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, spune public că peste 2 săptămâni va scădea curba îmbolnăvirilor. A doua zi, Arafat spune public că intrăm în stare de urgență, de la 1 august. Ori unul este prea optimist, iar celălalt prea pesimist, ori unul dintre ei are nevoie de un consult psihiatric.

Mă întreb dacă șeful DSU a făcut până acum vreun control psihiatric. Pandemia a afectat grav toți cetățenii, mulți au ajuns la psihiatrie și este de înțeles, pentru că a însemnat o traumă gravă. Șeful DSU, omul cel mai supus stresului, a făcut oare un control psihiatric? Este o chestiune de securitate națională să știm dacă șeful DSU, cel care decide carantinarea unor orașe, este într-o stare psihică bună sau nu. A trecut prin multe traume, de la începutul pandemiei a fost tot timpul îngrozitor de speriat și a avut cele mai alarmiste declarații. A venit cu ideea măsurării temperaturii corporale la intrarea în instituții și în supermarketuri….numai măsuri alarmiste (și inutile). NU și-a pus nimeni întrebarea? O adresez eu: șeful DSU a trecut până acum printr-o evaluare psihiatrică? Este o chestiune de igienă, așa cum îți faci anual analize, nu un motiv de rușine, mai ales dacă conduci Departamentul de Situații de Urgență într-o pandemie fără sfârșit.

Deci da sau ba?

Dacă ba, este o problemă de securitate națională, adică este o breșă de securitate națională, că DSU este condus de o persoană care dă semne publice, de ceva vreme, de anxietate netratată. Cel puțin.

Iar după anxietatea netratată vine depresia. Vrem să avem un șef al DSU deprimat?

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca