Ce ar trebui să facă guvernul

Ce ar trebui să facă guvernul

Ar trebui să desemneze o singură persoană care să comunice toate informațiile despre COVID 19. Acea persoană să nu fie Arafat, să nu fie Tătaru, să nu fie primul ministru sau președintele.

Trebuie să se depolitizeze comunicarea despre coronavirus.

Acea persoană, unică, care comunică, ar trebui să aibă un discurs coerent și ar trebui să aibă acest unic scop: comunicarea datelor în timpul pandemiei. Unul dintre motivele pentru care au apărut tabere și războaie în societatea românească este că datele se comunică de către mai multe persoane, de multe ori într-un mod incoerent și contradictoriu. De multe ori se contrazice și o singură persoană în declarații. Tătaru a declarat ieri că nu se va ajunge la stare de urgență, iar azi că s-ar putea carantina anumite zone. Acum două săptămâni, luni spunea că nu se va introduce carantina, joi că se va introduce. Este previzibil ca un astfel de comportament să inducă stări de nervozitate, neliniște pe un public anxios, deja traumatizat de două luni de carantină și de creșterea cifrelor îmbolnăvirilor.

Această comunicare haotică, pe mai multe voci arată un singur lucru: neprofesionalism. Comportamentul de ani ’50 care rezolvă stalinist efectele aceste comunicări profesioniste, prin defăimarea celor care exprimă neîncredere, nu rezolvă problema, din contră, o adâncește. Trebuie rezolvată cauza, nu pus bocancul pe efecte. Bocancul pe efecte reamintește de anii de dinainte de 1989 și radicalizează mișcarea celor neîncrezători, pe tiparele luptei anticomuniste. Iar asta nu se mai poate controla. Nici cu tancurile. Da, Oana Lovin a făcut videochat, Mugur Mihăescu a fost colaborator al Securității, dar tot au dreptul să vorbească. Faptul că le-ați pus bocancul în gură și i-ați defăimat a avut un singur efect: a radicalizat mișcarea anti-mască. Ei sunt produsul greșelii voastre, a faptului că ați comunicat politic pe mai multe voci, contradictorii. Lăsați deoparte bâta, că abia am scăpat de 50 de ani de bâte, pe vremea comunismului. Fiți profesioniști. Puneți un profesionist în fruntea comunicării, cum este dr Fauci în SUA, un profesionist care nu merge la Antena 3, în timp ce colegul lui merge la Digi24. Atitudinea duală, atitudinea duală a comunicatorilor a generat dualitate în societate.

Împăcați-vă. Și desemnați un singur comunicator, care să nu fie om politic. Un profesionist în domeniu, fără culoare politică. Un virusolog tehnocrat. Care să comunice pe înțelesul tuturor, care să comunice cald, deschis, care să aibă timp pentru asta. Acum oamenii au nevoie de timp din partea celor care comunică. Nu merg la psiholog, deci cel care comunică trebuie să le acorde timp și răbdare, ca un psiholog.

Altfel va fi dezastru pentru că urmează toamna politică, urmează anul școlar….Urmează 2 ani.

Arafat, Tătaru, etc, nu trebuie să vă vedem neapărat la televizor. Lucrați în birouri. Și trimiteți un singur om la televiziuni.

Rafila?

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca