Că s-a tot vorbit despre prima stradă smart din Cluj. Ce însemnă o stradă smart? Înseamnă o stradă care gândește singură. Înseamnă o stradă ale cărei semafoare schimbă SINGURE culorile în funcție de numărul de mașini, pentru că sunt dotate cu Inteligență Artificială și văd câte mașini sunt pe stradă, câți pietoni și iau decizii SINGURE. Stradă smart înseamnă stradă unde becurile se uită pe trotuar, văd câți oameni sunt și ajustează lumina în funcție de numărul trecătorilor: dacă sunt mai mulți, mai multă, dacă sunt mai puțini, mai puțină. Municipalitatea din Nisa este foarte încântată, de exemplu, pentru că pe străzile smart economisește foarte mult curent electric. Ce înseamnă o stradă smart în România sau mai exact prima stradă smart, care e la Cluj? O stradă cu piste de biciclete și cu încărcătoare pentru telefoane și pentru mașini electrice. De aceea este strada smart, pentru că poți să-ți încarci telefonul. Și mașina. Nu este smart deloc strada. Ar însemna că toate benzinăriile sunt smart. Și trenurile, că și acolo poți să-ți incarci telefonul. Trenuri smart! Ce bine sună, nu?
Este fascinant totuși că pastila propagandistică cu strada smart a fost aruncată pe piață și nu a născut nicio reacție. Asta arată două lucruri:
- ce ușor e să faci propagandă și să minți în România, pentru că ai un public extrem de ușor de manipulat, care nu verifică și înghite tot ce vede/aude
- ce înapoiați suntem. Dacă poți să-ți încarci telefonul pe stradă, strada e deșteaptă.
Iar Clujul are prima stradă smart. Și eu stau într-o casă smart. Pot să-mi încarc telefonul în ea. Și toate barurile sunt smart. Și sala de clasă e smart, că studenții își încarcă telefoanele în ea.
Nu știam că e atât de simplu să fii deștept.
Dar în România e simplu să te prefaci că ești deștept. Dacă ai instrumente de propagandă bune. Nu e nicio stradă smart la Cluj, doar pentru că are prize. E un primar care vinde bine. Vinde și ceea ce nu face. Primar de PR