Despre SMURD-ul lui Raed Arafat

Despre SMURD-ul lui Raed Arafat

S-a tot spus că Raed Arafat a făcut un sistem național eficient pentru situații de urgență, ca și cum el l-ar fi gândit și l-ar fi creat. Nu l-a creat, ci l-a copiat. Există în toate țările civilizate. În Franța se numește Sapeurs-Pompiers și are exact același tip de logistică și același mod de a acționa ca SMURD-ul din România. Ba chiar în Franța, ei se laudă că ajung în 2 minute în orice loc, la orice apel. Și adevărul este că au niște autospeciale foarte mari și moderne, o altă logistică. Nu aici e problema, ci că noi, la noi în sat, înainte să ieșim în lume, am crezut că Arafat a inventat și a pus pe picioare ceva nou și unic. NU e nimic nou și unic. E ca și cum ne-am închina la Dacia Mioveni că produce automobile Renault. Da, sunt minunate, dar cei de acolo nu sunt niște genii. Au copiat și ei o versiune mai ieftină a Renault-ului din Franța, că asta e și SMURD-ul, o versiune mai ieftină a Sapeurs-Pompiers din Franța, a serviciului similar, din Spania, din Italia. O copie mai ieftină. Dar noi îi ridicăm în slăvi pe cei care copiază, de aceea înfloresc plagiatorii ca ciupercile.

Să-i ridicăm atunci în slăvi pe cei care fac autostrăzi, că sunt ceva unic și nemaivăzut în România, să-i ținem în funcție pe viață, să-i ridicăm în slăvi pe cei care conduc Auchan, ați mai văzut așa hypermarketuri în România, în anii 90, când nu exista nici SMURD? Nu! Unde e directorul de la Auchan, cum îl cheamă, să-i ridicăm repede o statuie? Și să-l punem director pe viață.

În rest, cei de la Salvare, de la Ambulanța clasică, ce sunt ei altceva decât niște jerpeliți, niște rămășițe comuniste rămase în urma mașinilor roșii de la SMURD? Nu sunt deloc niște rămășite comuniste, sunt niște oameni extraordinari, foarte bine pregătiți, am avut ocazia să mă conving recent de asta, iar despre directorul de la Salvare nu se știe nimic, nu știe nimeni cum îl cheamă, nu apare la televizor și nu se va eterniza niciodată în funcție.

Oamenii care fac treabă sunt tăcuți

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca