În Marea Britanie începe cea mai grea criză economică din ultimii 300 de ani

În Marea Britanie începe cea mai grea criză economică din ultimii 300 de ani

Conform previziunilor Oficiului pentru Responsabilitate Bugetară, țara va înregistra cea mai neagră recesiune din ultimii 300 de ani, cu o contracție anuală a PIB-ului de 10%.

Economia engleză este pe marginea prăpastiei, notează Le Figaro. Între martie și mai, din cauza crizei coronavirusului, produsul intern al marii Britanii a scăzut cu 19,1% comparativ cu lunile precedente, decembrie – februarie. Iar viitorul se anunță mult mai sumbru. Țara va înregistra cea mai gravă criză economică din ultimii 300 de ani.

Din martie până în mai, sectorul serviciilor, care reprezintă 80% din economia britanică, a scăzut, de asemenea, cu 19 %. Sectorul construcțiilor a scăzut cu 30%. După reluarea activității, creșterea a fost foarte mică, de 1.8% ceea ce a determinat Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie să afirme că  «majoritatea domeniilor au intrat în declin pe termen lung».

Guvernul a pus în aplicare un plan de susținere a economiei, printr-un împrumut public în valoare de 322 miliarde de lire care nu va face, însă, decât să amâne cu 2-3 luni criza. Efortul guvernamental nu poate acoperi șocul coronavirusului care urmează unui Brexit fără acord. Conform unui studiu recent, 75% dintre întreprinderile britanice nu sunt pregătite pentru Brexit. Brexit-ul și coronavirusul au depășit puterile economiei britanice.  Acesta în condițiile în care Banca Mondială a anunțat că urmează o criză globală mai grea decât cea de după cel de-al Doilea Război Mondial, deci nimeni nu mai este de acord să acorde împrumuturi sau plase de siguranță. UE nu mai sprijină Marea Britanie, Statele Unite sunt adâncite în criză, de asemenea. Citește articolul integral aici.

Ce vor face, în aceste condiții, românii din Marea Britanie?

 

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca