Despre președinte: tu ești angajatul meu

Despre președinte: tu ești angajatul meu

Asta i-a spus un francez președintelui Macron, ieri, în timp ce se plimba în Jardins des Tuileries după manifestările de Ziua Franței. Tu ești angajatul meu, i-a spus francezul, un gilet jaune, președintelui Franței, în cadrul unui schimb de replici.

Este interesant că în Vest, aceasta este percepția, reală de altfel, despre președinte: că este angajatul poporului. Oamenii l-au votat, oamenii îl plătesc. Deci este angajatul lor. Corect.

Pe măsură, însă ce mergi spre Est și începi să te apropii de umbra Țarului-pe-Viață Putin, lucrurile încep să se schimbe și începi să întâlnești șefi de state cred că au mereu dreptate, care sunt deasupra cetățenilor și chiar a legii, care nu se consultă cu cetățenii și nu se consideră….angajații celor care i-au ales.

Păstrând proporțiile, este exact ca drumul de la oraș, la sat și, mai departe, într-o șatră condusă de un bulibașă. Cu tribunal, Stabor, propriu etc

Tentația și nostalgia dictaturii este foarte prezentă în țările din Est. Sub umbrela și după modelul Vecinului pe Viață, de la Est.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca