Despre dublarea alocațiilor

Despre dublarea alocațiilor

Bani există, dar este important cum se cheltuiesc. 40 de milioane ca să ții pe piață 5 televiziuni de știri la 15 milioane de locuitori (în timp ce în Franța este una singură la 60 de milioane)? Da, există bani. În loc să lași piața să regleze, intervii tu, partid liberal și faci asistență socială, adică politică de Stânga. Pentru că în România este o obișnuință să se finanțeze televiziunile. Și avem 140.

Revenind: bani există, problema este de mentalitate. Nimeni nu se gândește să cheltuiască bani pentru bunăstarea oamenilor. A cui? A celor care i-au ales! Inclusiv guvernanții au mentalitatea multinaționalelor care vin în România: românii pot munci și pe 2.000 de lei, pot trăi și cu puțini bani, se poate trăi și cu cureaua strânsă. Este o mentalitate de pe vremea lui Ceaușescu, când se trăia cu trei gheare de pui o săptămână. Acele vremuri au trecut, dar mentalitățile nu s-au schimbat. Guvernanții noștri gândesc la fel. Și atunci cheltuie bani pe tot felul de proiecte care nu se termină niciodată, pe lucruri inutile, pe orice, numai pe bunăstarea populației, nu. De ce? Pentru că în România nu trebuie să o ducă toți bine, ca în alte țări. În România trebuie să o ducă bine numai șmecherii. Și de aceea sunt toți corupți: pentru că imediat ce ajung în poziții-cheie, încearcă să facă rost de bani. Pe care nu-i aveau când erau cinstiți și trăiau normal. În Franța nivelul corupției este scăzut pentru că toată lumea are bani. NU trebuie să faci ilegalități pentru bani, pentru că-i ai oricum. Așa ar trebui să fie și în România: nivelul bunăstării, nivelul de trai ar trebui să crească și abia atunci s-ar ajunge la o societate fără corupție. Deci dragi guvernanți, nu vă sfiiți să investiți în nivelul de trai. Este la fel de important precum construirea autostrăzilor. Menținerea oamenilor în sărăcie îi împinge spre ilegalități, spre economie neagră, spre corupție, spre necooperare în relația cu instituțiile statului, așa cum s-a văzut în pandemie. Cei cărora le veți dubla alocațiile sunt cei care v-au ales, voi trebuie să faceți ce ar fi făcut ei dacă ar fi fost în locul vostru, pentru că asta sunteți voi: reprezentații lor. Nu sunteți niște oameni luminați veniți de la Olimpiade de Matematică care îi veți lumina și pe ceilalți. S-a văzut asta în pandemie când ne-ați ținut în carantină degeaba până pe 15 mai. Până v-ați oprit din tremurat.

Deci, nu mai faceți pe deștepții, că nu sunteți. Soluțiile nu sunt la voi, ci sunt la oameni. Așa cum în pandemie ați copiat ceea ce au făcut colegii din alte state, continuați: copiați ce fac colegii din alte state, ridicați nivelul de trai și, când nu mai știți ce să scrieți în acte normative, plecați urechea la ce vă sufla poporul. Cei care v-au ales.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca