Cei simptomatici sunt de 1.000 de ori mai mulți decât arată testele

Cei simptomatici sunt de 1.000 de ori mai mulți decât arată testele

Cel puțin. Să vă dau doar un exemplu: în ultima săptămână, la farmaciile din Mangalia și din Constanța, 5 din 10 persoane au cerut medicamente pentru tuse, febră și dureri de gât. Câte dintre acele persoane aveau coronavirus? Foarte multe, că e puțin probabil să ai altceva, cu aceste simptome, în plină vară. Niciuna nu se prezintă la medic. Nici măcar la medicul de familie. Niciuna nu se testează. Toate se tratează acasă. Pentru că mor de frică.

Este aceeași atitudine cu a bolnavilor de COVID 19 care pleacă din spitale să se tratează acasă. Și revin numai când sunt în comă, cum a fost un caz recent.

Numărul de îmbolnăviri este mult mult mult mai mare. Ce vedem noi, 600 de cazuri pe zi este numai vârful aisbergului. Iar toți cei care sunt simptomatici, tușesc, au febră și dureri de gât nu se testează, umblă liberi pe străzi, pun mâna pe suprafețe, circulă cu mijloacele de transport în comun. Câți dintre ei poartă masca și pe nas și pe gură tot timpul? Câți dintre ei folosesc CORECT masca? Câți au măști conforme?

Răspunsul la aceste întrebări vă poate face să vă dați seama mai bine de situație și de furtuna care se apropie.

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca