Studiu: 80 la sută dintre persoanele cu COVID-19 au simptome și după 2 luni

Studiu: 80 la sută dintre persoanele cu COVID-19 au simptome și după 2 luni

O cercetare publicată în Journal of the American Medical Association (JAMA) și efectuată asupra pacienților declarați vindecați de coronavirus demonstrează că în patru din cinci cazuri aceștia încă prezentau unele simptome, chiar și la mai bine de două luni de la externare. 

La o nouă evaluare, pacienții declarați vindecați au recunoscut că desi nu mai prezentau simptome agresive precum  febră aceștia se simțeau obosiți, ba mai mult, 43 la sută au specificat că au în continuare dificultăți în respirație, titrează revista Forbes, citată de Digi24.

Totodată, aproape o treime dintre foștii pacienți au acuzat dureri de articulații și 22 la sută dureri de torace.

Numai 13 la sută dintre pacienți au declarat că după două luni nu mai au niciun fel de probleme, în timp ce jumătate dintre subiecți au acuzat cel puțin trei sau chiar mai multe simptome de COVID-19.

Studiul a fost efectuat pe un număr de 143 de pacienți din Italia care fuseseră spitalizați din cauza noului coronavirus și au supraviețuit după ce au stat două săptămâni internați, timp în care au primit tratament. 28 dintre ei au avut nevoie de ventilație, fie mecanică, fie au fost intubați.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca