Expert: coronavirusul rezistă mai mult de o oră în aer

Expert: coronavirusul rezistă mai mult de o oră în aer

Coronavirusul poate supraviețui mai mult de o oră în aer  spune Senior Government Scientific Adviser, Prof.  Wendy Barclay, virusolog la Scientific Advisory Group for Emergencies (Sage), Marea Britanie, citată de The Telegraph.

Cunoscutul virusolog spune că virusul poate rămâne viabil chiar și în mici particule suspendate în atmosferă.

Înainte se știa că SARS-CoV-2, virusul care cauzează Covid, poate rămâne viabil, adică infecțios, în mici picături de salivă care, pentru că sunt grele, cad pe suprafețe după o distanță scurtă. Cu toate acestea, ultimele studii arată că virusul poate rezista și în particule ultra-ușoare numite aerosoli care pot pluti prin aer mult timp. Fenomenul a fost pus în evidență care urmare a studiilor făcute pe circulația virusului pe vasele de croazieră.

Prof  Barclay a spus duminică la BBC că “virusul poate fi expulzat în aer de către persoanele infectate în picături foarte mici și, de foarte multe ori, în picături extrem de mici, numite aerosoli, iar acești aerosoli pot rămâne suspendați în aer și pot călători la distanțe destul de mari față de persoana care le-a expirat”. Prof Barclay a mai spus: “Este mai probabil să generăm astfel de particule infectate atunci când vorbim tare sau cântăm sau atunci când facem exerciții la sală”.

Ca soluție, virusologul a menționat două:

 

 

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca