Coronavirusul poate supraviețui mai mult de o oră în aer spune Senior Government Scientific Adviser, Prof. Wendy Barclay, virusolog la Scientific Advisory Group for Emergencies (Sage), Marea Britanie, citată de The Telegraph.
Cunoscutul virusolog spune că virusul poate rămâne viabil chiar și în mici particule suspendate în atmosferă.
Înainte se știa că SARS-CoV-2, virusul care cauzează Covid, poate rămâne viabil, adică infecțios, în mici picături de salivă care, pentru că sunt grele, cad pe suprafețe după o distanță scurtă. Cu toate acestea, ultimele studii arată că virusul poate rezista și în particule ultra-ușoare numite aerosoli care pot pluti prin aer mult timp. Fenomenul a fost pus în evidență care urmare a studiilor făcute pe circulația virusului pe vasele de croazieră.
Prof Barclay a spus duminică la BBC că “virusul poate fi expulzat în aer de către persoanele infectate în picături foarte mici și, de foarte multe ori, în picături extrem de mici, numite aerosoli, iar acești aerosoli pot rămâne suspendați în aer și pot călători la distanțe destul de mari față de persoana care le-a expirat”. Prof Barclay a mai spus: “Este mai probabil să generăm astfel de particule infectate atunci când vorbim tare sau cântăm sau atunci când facem exerciții la sală”.
Ca soluție, virusologul a menționat două:
- “Purtarea măștii îi protejează pe ceilalți dacă ești infectat, deci chiar dacă picăturile prin care le expulzezi prin respirație și vorbire sunt mari sau mici, o parte dintre ele vor fi reținute de mască”
- Este foarte importantă aerisirea, mai exact schimbarea aerului din încăperi cu altul proaspăt, în locul folosirii aerului condiționat ale cărui sisteme recirculă aerul.