România a ajuns un spital de nebuni

România a ajuns un spital de nebuni

Ceea ce este îngrozitor. Vezi din ce în ce mai mulți oameni că cedează psihic și încep să se poarte penibil. În public. Nu credeam că o să-l văd pe Mugur Mihăescu în astfel de ipostaze, de exemplu. Înțeleg că își apără cârciuma, dar pare și că a luat-o razna rău. Mulți au luat-o razna rău.

Și motivul nu este cum spunea cineva, că cetățenii se simt nereprezentați de autorități etc. Asta se întâmplă în toate țările, nimeni nu are încredere în autorități. Motivul este cu totul altul și e simplu: la noi oamenii nu se tratează când au probleme psihice! Și ăsta e rezultatul.  Dacă tot nu te tratezi, nu te tratezi, la un moment dat când vine un șoc prelungit, erupe toată boala psihică din tine. Am văzut oameni cu Q….cine e Q ăsta? Radu Moraru îmi provoacă milă, ar trebui recuperat și ajutat să se facă bine. Sincer, mi se pare că e în ultimul stadiu.

Oamenii au murit de coronavirus și din cauza unor comorbidități. Acum cea mai mare comorbiditate mi se pare cea psihică. În România sunt foarte mulți oameni cu boli psihice netratate. Și le-am numit comorbidități pentru că sunt în stadii avansate și chiar pot avea efectul unor comorbidități.

Și nu numai atât. Nu știu dacă vă dați seama, dar oamenii aceștia dacă dau în cap pe stradă nu pățesc nimic, pentru că nu trec de expertiza psihiatrică.

Marea masă, marele număr al celor bolnavi psihic tinde să devină o problemă a României. Și dacă până acum era tăcută, pentru că nu o vedeam și nu-i știam amplitudinea, acum o vedem. Este foarte mare, problema. Și nu are legătură cu coronavirusul și cu Piața Victoriei, că acei oameni sunt bolnavi mintal peste tot, în toate activitățile pe care le desfășoară. Iar asta este extrem de grav. În nicio țară din lume nu umblă liberi pe stradă atâția oameni cu afecțiuni psihice grave. Pentru că în toate țările, oamenii se tratează. La noi nu. E ca și cum ar avea răni, nu le-ar trata, apoi s-ar infecta, apoi ar veni o catastrofă, cum este coronavirusul, ar veni un cutremur și le-ar cădea copaci peste răni. Și tot nu s-ar trata. Ce s-ar întâmpla?

Și închei: eram la Nisa, unde predam la Universitate, în timpul atentatului de la Charlie Hebdo. La o săptămână după atentat, în curtea Universității s-a pus o masă mare, mare, ca să fie vizibilă și accesibilă, cu trei psihologi. Și era un afiș mare: dacă simți că te-a afectat psihic atentatul de la Charlie Hebdo, vino să vindecăm trauma. Vino să vindecăm trauma. Un concept care la noi nu există. Și umblă toți nevindecați.

Mi se pare și sper să greșesc că problema pe care o semnalez în articol poate deveni o problemă de securitate națională. O țară cu mulți oameni bolnavi psihic, netratați, este o țară vulnerabilă.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca