Noi acum ne purtăm exact ca Suedia la primul val

Noi acum ne purtăm exact ca Suedia la primul val

Mai țineți minte cum s-au purtat suedezii la primul val? Eu am scris despre asta aici. Și mai țineți minte cum au reacționat toți europenii prostovani care au copiat lockdown-ul din China? I-au arătat cu degetul. Era plină presa internațională, dar și cea românească cu articole de tipul: uite, inconștienții de suedezi, cum merg ei la terase și nu se închid toți în case, cum ne-am închis noi! Cum ne-am închis noi. Cine? Popoarele conduse de guvernanți produși de una dintre cele mai teribile forme perverse de evitare a învățării: copiatul. Ei sunt reprezentanții de frunte ai celor care au trecut examenele copiind, ai celor care au dorit numai să aibă o diplomă, ai șmecherilor care au copiat și plagiat, doar ca să ajungă într-o funcție sau doar ca să aibă o hârtie, un certificat. Și când au ajuns în funcția respectivă, au copiat din nou! În fața unei situații noi, necunoscute, care cerea inteligență și creativitate. Pe care ei nu le-au dobândit și antrenat pe băncile școlii, pentru că, atunci când s-au confruntat cu situații noi, complicate au…copiat. Deci au copiat și acum. De unde? De la chinezi! Adică ai ajuns conducătorul unei țări democratice și copiezi soluția unui sistem dictatorial, comunist. Asta arată disperare maximă. Asta arată chiar că nu te duce capul deloc și nu ai de unde copia din alte părți.

Suedezii nu au copiat. Au dat propria lor soluție. Și au fost arătați cu degetul și s-a râs de ei, exact așa cum în școală cei care copiază și iau note mari râd apoi de proștii care s-au chinuit și au învățat ca să ia aceeași notă. Numai că uite, acum folosim toți modelul suedez și se pare că este în regulă. Avem mai multe cazuri decât am avut în primăvară când am stat închiși în case (apropo, faptul că am stat închiși în case, a fost un recurs la o emoție primară, ancestrală, frica, adică s-au obliterat total inteligența și funcția cognitivă, ca și cum nu ar fi existat) și totuși nu mai stăm închiși în case. Ne dăm seama că doar cu obligativitatea măștii și distanțare sanitară, putem trece hopul. Așa am fi putut face și în primăvară, dacă cineva și-ar fi dat seama de asta.

Dar cine să-și dea seama? Șmecherii care trec peste toate și obțin ce vor prin copiat și plagiat? Inteligența li se vede în situații limită. Și s-a văzut.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca