Șofer de autobuz bătut până a intrat în comă pentru că a refuzat un pasager fără mască

Șofer de autobuz bătut până a intrat în comă pentru că a refuzat un pasager fără mască

Un șofer de autobuz din Bayonne, Franța a fost bătut violent până a intrat în comă, după ce a refuzat un pasager fără mască. Două persoane l-au bătut fără milă, l-au dat jos din autobuz și l-au dat cu capul de caldarâm. Cei doi au antecedente penale și au fost arestați sub acuzația de ucidere voluntară. Alte două persoane care au asistat fără să intervină au fost puse sub acuzare pentru non-asistență în fața unei persoane în pericol.

Reacția orașului Bayonne a fost emoționantă. 6.000 de persoane îmbrăcate în alb au defilat în spatele soției șoferului și a celor trei fiice, de la stația de autobuz, unde s-a petrecut agresiunea, până la spital, unde el se află în stare extrem de gravă. Soția a purtat tot timpul flori și o fotografie cu ea și soțul ei îmbrățișați. Pe tot parcursul traseului cei 6.000 de oameni au fost aplaudați de trecători, iar la sosirea la spital, au fost aplaudați de personalul medical.

Soția a izbucnit de mai multe ori în plâns pe drum, pe măsură ce cortegiul devenea din ce mai numeros « Aceeastă maree umană este un sprijin incredibil », a spus ea în lacrimi.

Soțul ei are 59 de ani, este în comă, ea are 52 de ani, iar fiicele lor, Marie are 18 ani, Manon, 21 ani și Mélanie, 24 ani.

La Bordeaux, Rennes, Nantes, Strasbourg și Mulhouse, toate autobuzele transportului public de călători s-au oprit un minut în semn de susținere pentru Philippe Monguillot, șoferul agresat

De ce am tradus această știre din Le Point? Pentru că pune foarte bine în valoare cele două emoții care s-au născut și au crescut enorm de mult în pandemie: ura și bunătatea (solidaritatea). Ura celor fără măști, care îi bagă în comă pe ceilalți și bunătatea și solidaritatea oamenilor în alb (care au grijă de ceilalți pentru că poartă măști). Emoționant. Și, cred eu, elocvent. Sper că Phillipe își va reveni din comă, alături de soție și de fiicele sale, sper că bunătatea și solidaritatea vor învinge.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca