NATO se reorientează spre China

NATO se reorientează spre China

Alianța Nord-Atlantică s-a focusat până acum pe Moscova și a pierdut din vedere asaltul Beijingului asupra Europei, notează Foreign Policy. Ceea ce eu am scris încă din 27 mai.

În ultimele decenii, companiile chinezești au investit miliarde de dolari în toată Europa, cumpărând infrastructuri strategice și crescând, în acest fel, influența politică a Beijingului pe continent. Ca urmare a faptului că multe firme chinezești, multe dintre ele cu legături puternice cu Partidul Comunist Chinez, au cumpărat părți strategice din porturi, conducte și rețele de comunicații, a dus la o incursiune a Chinei în umbrela de securitate a Europei, ceea ce începe să îngrijoreze NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a cerut Alianței să ia atitudine față de “hărțuirile și constrângerile” Beijingului subliniind că acțiunile Chinei schimbă fundamental balanță globală de putere, iar NATO nu mai poate ignora această amenințare. Dacă Alianța vrea să mai rămână competitivă, trebuie să dezvolte o nouă strategie în fața Beijingului, a spus Stoltenberg.

În primul rând NATO trebuie să răspundă la amenințările hibride ale Chinei – un mix de acțiuni diplomatice, economice, tehnologice, de securitate și de informații menite să submineze statele și instituțiile democratice în beneficiul Beijingului. În Europa a început un nou tip de război, care nu seamănă cu ceea ce știa până acum despre conflictele tradiționale. Amenințările militare convenționale ale Chinei din Oceanul Indian sunt departe de granițele NATO, dar războiul său hibrid se află chiar în curtea Alianței, notează Foreign Policy. Cyber-spionajul, furtul proprietății intelectuale, infiltrarea în structuri critice, manipularea și dezinformarea sunt acțiuni neluate în seamă de Alianță, dar care au ca efect serioase riscuri de securitate pentru NATO.

Citește articolul integral din Foreign Policy aici

 

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca