Avalanșa de la psihiatrie

Avalanșa de la psihiatrie

Mulți nu vor să meargă la psihiatrie pentru a-și trata problemele psihice preexistente exacerbate de pandemie, dar vor ajunge toți acolo în următoarele luni. Știți de ce? Pentru că pandemia va tot crește, numărul de cazuri va tot crește, iar ceea ce i-a ținut până acum în picioare, respectiv narațiunea că autoritățile mint, că nu sunt atât de multe cazuri etc, se va prăbuși, pe măsură ce va crește numărul de cazuri, pe măsură ce se vor îmbolnăvi ei sau rudele lor și atunci se vor prăbuși și ei total psihic. Iar vizita la psihiatru nu va mai fi opțională, ci obligatorie, așa cum apelul la 112, la serviciul de Ambulanță devine obligatoriu când salvează viața.

Până atunci, ei umblă liberi și netratați și-și varsă semnele bolii pe unde pot. Faptul că verbalizează credința lor în inexistența sau minimizarea pericolului îi ajută. Pe termen scurt. Pe măsură ce pericolul va crește iar amenințarea va fi din ce în ce mai vizibilă, nu-i va mai ajuta nici asta, așa cum nu ajută să spui că cerul e verde, după ce se risipesc norii și se vede că e albastru.

Sfatul meu pentru ei este să nu ajungă acolo, adică la necesitatea de a merge la psihiatrie pentru a se salva, ci să încerce să-și rezolve problemele netratate acum. Înainte de a fi nevoie să cheme Ambulanța Psiho.

Pentru că pandemia va dura mult timp. Va dura mult timp pentru că oamenii nu respectă regulile. Asta e, va dura mult. Și cei care vor cădea total psihic sunt cei care strigă acum că virusul nu există, că cifrele sunt false. Ei vor aglomera secțiile de psihiatrie, așa cum acum se aglomerează secțiile ATI.

Aveți grijă de voi. Racordarea la realitate este întotdeauna salvatoare. Virusul există, cifrele sunt reale, singura scăpare este urmarea cu strictețe a regulilor de prevenire a răspândirii coronavirusului. Acum regulile nu se respectă, deci perspectivele sunt sumbre. Aceasta este realitatea. Și acceptarea ei este un semn de sănătate mintală.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca