Vom depăși vârful din 11 aprilie

Vom depăși vârful din 11 aprilie

Care era de 523 de cazuri noi. Îl vom depăși în următoarea perioadă. Știu că acum ați vrea ca eu să vă spun că totul este perfect, că nu aveți de ce să vă temeți etc, dar eu spun mereu adevărul. Așa cum, astă-primăvară, când era prea multă spaimă în spațiul public cu efecte negative asupra psihicului, am scris că nu ar trebui să ne fie atât de frică, într-un articol care a avut 500.000 de cititori (și am avut dreptate, pentru că acum suntem la aceleași cifre din aprilie, dar spaima e mult atenuata), așa vă spun și acum că lucrurile nu stau deloc bine.

Faptul că mulți ignoră regulile elementare de protecție duce la răspândirea virusului. Să nu porți mască este cel mai mare semn de lașitate. Nu ai putere să te lupți cu virusul și atunci renunți la tot, te lupți chipurile cu oculta mondială, dar de fapt, ai abandonat lupta, ai cedat. Știu, a fost prea mult stres și prea multă frică în primăvară, într-o perioada de carantinare care s-a prelungit prea mult (pentru că guvernanților le era frică) iar tot stresul și spaima de atunci (prea mari!) ți-au epuizat resursele. Dar trebuie să mai lupți. E ca la război, în tranșee, dacă tu nu mai vrei să stai în tranșee și ieși pe câmpul de luptă cu pieptul gol, nu înseamnă că războiul s-a terminat. Suntem încă în primul val, care nu se mai termină. Și dacă nu terminăm cu el, adică îl întreținem prin lașitatea noastră, la toamnă, în condiții de umezeală și temperaturi scăzute, în condițiile în care soarele nu va mai omorî virusul pe suprafețe, iar oamenii vor petrece mai puțin timp în aer liber și mai mult în spații închise, va fi prăpăd.

Prăpăd.

În următoarele zile vom depăși vârful epidemiei, care a fost în aprilie. Vom depăși și vârful deceselor, din aprilie. Fii rațional. Ai fost dus la extremă cu prea multă spaimă (de guvernanți, care nu au știu cum să gestioneze situația și atunci au băgat frică cu toptanul), acum ai reacționat, tot la extremă, cu spaimă zero (iar guvernanții nu știu ce să facă, pentru că modul în care reacționează lumea acum este, de fapt, răspuns la injecția lor prea mare cu frică, din primăvară – nu s-au gândit la consecințe, nu s-au gândit că după atâta frică infectată oamenii vor pica în cealalaltă extremă). Fii echilibrat. Fii rațional. Dacă ei te-au dus la extremă, nu continua și tu greșeala. De a te duce în extrema cealalaltă. Protejează-te. Protejează-l pe celălalt. Virusul nu dispare dacă tu nu crezi în el. Și, dacă tu crezi că s-a încheiat războiul și ieși din tranșee, ca să te plimbi fericit printre obuze, cu vată în urechi, nu aștepta să le lovească obuzul (cum s-a întâmplat cu președintele Braziliei) ca să te convingi că că există. Fii sănătos. Acum, de fapt, te-a lovit ceva mult mai grav decât coronavirusul: labilitatea psihică. Luptă-te cu ea. Protejează-te. Rezistă. Coronavirusul nu a dispărut. Va dispărea dacă noi vom învinge în bătălie. Hai! Oamenii au câștigat războaiele. Dar asta nu s-au întâmplat când au ieșit din tranșee, să țopăie în bătaia obuzelor. Asta fac, de obicei, nebunii. Hai să învingem coronavirusul înainte de a veni toamna.

Dacă nu-l vom învinge până la toamnă, ne va învinge el pe noi.

Update: Am avut dreptate. 555 de infectări azi. Am depășit vârful din 11 aprilie

 

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca