De ce am stat două luni în case

De ce am stat două luni în case

Pentru că nu existau suficiente stocuri cu măști. Am stat în case până s-au făcut stocurile de măști, până s-au achiziționat echipamente medicale…Numărul de infectări de acum este același cu cel din perioada izolării, mai exact din 15 aprilie – 1 mai (apoi a fost mai mic). Am fi putut trece peste lunile martie, aprilie, mai și fără să stăm în casă, doar cu obligativitatea măștii. Ar fi trebuit, de atunci, să învățăm să trăim cu virusul. Dar frica a fost prea mare. Atât de mare că i-a speriat îngrozitor în primul rând pe guvernanți și i-a determinat să facă un pas în spate și să ne închidă în case. Arafat spunea zilele trecute că dacă crește numărul de îmbolnăviri, doctorii vor trebuie să aleagă pe cine lasă în viață și pe cine nu. Nici acum nu i-a trecut frica. A evocat o situație din februarie, din Italia, deci vă dați seama ce tare l-a marcat? Speriat, îngrozit?

Deci scăpam și numai cu mască, așa cum am scris din mai. Toți guvernanții au acționat ca oile după modelul chinez. Uitând că acolo e dictatură comunistă, iar la noi democrație. Dar nostalgia dictaturii șade ascunsă în orice guvernant.

Am fost ținuți prea mult în case, cel mai mult din Europa. Și prea multa constrângere naște prea multa dorință de libertate. Acum oamenii nu mai acceptă măștile. E consecința prea multelor zile de izolare în casă. S-a exagerat. Perioada de izolare ar fi putut sa se încheie imediat după 1 mai, cum am scris aici, ar fi fost suficient și nu ar fi dus oamenii la saturație, ar mai fi lăsat loc pentru alte reglementări, alte restricții. Așa, s-a apăsat pedala până la fund, prea până la fund, ca să zic așa și acum oamenii nu mai suportă nicio restricție. Crește numărul de îmbolnăviri. Oamenii nu mai poartă măști, se nasc reacții adverse, de luptă cu cei care spun că există virusul și trebuie purtate măști. Toate, consecința prea multelor zile de izolare. Consecința spaimei lui Iohannis, care nu a relaxat nimic până pe 15 mai, deși vârful curbei fusese pe 11 aprilie și lumea s-a suprasaturat. Ca în cazul polițistului care a pus genunchiul pe gâtul negrului infractor. E o metodă obișnuită de imobilizare. Dar dacă exagerezi, celălalt moare. Oamenii au murit psihic, s-au suprasaturat cu prea multă izolare. Și acum reacționează exact invers, cum e de așteptat. Nu vreau să mă gândesc ce fel de pedagog era Iohannis în clasă și dacă făcea la fel și cu copiii. Aceeași duritate, aceeași presiune. Dacă făcea la fel, pățea la fel. Iar când ești președinte oamenii pe care îi conduci nu sunt copii de școală primară sau liceu. Sunt adulți. E un pic mai complicat. Se pare că prea complicat pentru un profesor de fizică de liceu.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca