Germania va conduce Uniunea Europeană. În totalitate

Germania va conduce Uniunea Europeană. În totalitate

În totalitate, pentru că Germania, adică Angela Merkel, va prelua la 1 iulie președinția Consiliului UE, iar președinta Comisiei Europene este Ursula von der Leyen, primul german care deține această poziție după 52 de ani și singurul om politic care a făcut parte din toate guvernele conduse de Angela Merkel din 2005 încoace. Ursula von der Leyen a fost pe rând, din 2005 și până în 2019, ministru al familiei, ministru al muncii și protecției sociale și ministru al apărării în guvernele federale conduse de Angela Merkel. De asemenea, între 2010 și 2019 a fost vicepreședinte al Uniunii Creștin-Democrate, partidul condus de Angela Merkel din 2000 și până în 2018, când a predat ștafeta lui Annegret Kramp-Karrenbauer.

Într-un interviu acordat cotidianului german Handelsblatt, întrebată despre echipa pe care o va face cu Angela Merkel, context în care “două femei germane vor conduce UE”, Ursula von der Leyen a spus: “Am lucrat bine împreună mulți ani, am trecut prin toate suișurile și coborâșurile împreună. Angela Merkel este o femeie puternică și îmi place să lucrez cu ea. Gândim în mod similar, mai ales când vine vorba de convingerile noastre despre modernizarea Europei. Asta ne unește“.

Ursula von der Leyen a mai spus că proiectul european are “un mare noroc că Germania preia președinția Consiliului UE în această criză profundă“.

Având președinția Consiliului UE și a Comisiei Europene, Uniunea Europeană va fi, cel puțin în următoarele șase luni, germană.

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca