Marea problemă a României sunt Omagiile

Marea problemă a României sunt Omagiile

Rămase în bagaj de pe vremea lui Ceaușescu, le regăsim peste tot: Anca Alexandrescu, când i-a luat interviu lui Dragnea, primele 4 întrebări au fost ce bine arătați domnul Președinte, ce bine îmi pare să vă văd zâmbind, dar nu e zâmbetul dumneavoastră, Orban, când a fost în Bucovina, în vizită de lucru, a fost întâmpinat pe marginea unui câmp de o persoana care i-a cântat la vioară, era ca în Cascadorii Râsului, el venise să inspecteze o lucrare pe teren și oficialii i-au adus repede o persoană cu vioară care să-i cânte în strună, afară pe câmp și stăteau toți cu pletele în vânt și cu măștile pe față, așteptând să termine de cântat persoana la vioară, (că nu poți supăra gazdele). Dacă nu e persoană la vioară, sunt copii cu pâine și sare. Dacă nu sunt copii cu pâine și sare e ansamblu folcloric sau saltimbanci care se aruncă pe asfalt cu picioarele în sus, cum a fost la o vizită a Gabrielei Firea.

Aceste Omagii nenorocesc România. De ce? Pentru că ele efectiv inundă liderii, sunt inundați în omagii, toată lumea din jurul lor le spune ce frumos zâmbesc și ce lucruri bune fac și atunci ei chiar pierd contactul cu realitatea, încep să creadă în toți lingușitorii și omagiatorii și când apar critici din realitatea reală, cei care critică sunt niște oameni răi, eventual plătiți de cineva, dar cu siguranță sunt oameni răi, pentru că ei contrazic melodia care le mângâie urechile în fiecare zi,  dansul cadânelor și fluturarea frunzelor de palmier pentru combaterea căldurii neplăcute.

Omagiile desprind liderii din România de realitate, îi fac să trăiască într-o realitate paralelă, să nu-și dea seama niciodată când greșesc, să devină niște mici dictatori (cum face Iohannis acum), să creadă în ei mai mult decât ar trebui. Și să uite că perfecționismul, nemulțumirea de sine și acceptarea greșelilor sunt căile progresului, totuși.

Dacă îi spune cineva lui Dragnea că a greșit, după ce flutură din frunzele de palmier și din buric Anca Alexandrescu, dacă cineva îi spune lui Orban că greșește după ce i s-a cântat o femeie la vioară pe câmp, acel cineva nu poate fi decât un om rău, un terorist infiltrat, un om la comandă politică sau securistică, deci trebuie pocnit cu sete și apoi dat sonorul mai tare și reglate culorile la dansul din buric al Ancăi Alexandrescu sau la cântecul la vioară al domnișoarei de pe câmp.

Oamenii aceștia sunt sedați mereu cu droguri ale fericirii, ei sunt permanent sub un fel de calmante sau de droguri verbale oferite de clica lor de apropiați. Care îi țin într-o stare de încântare continuă, ca și cum le-ar administra non-stop Algocalmin.

Asta e cel mai grav lucru în Romania, asta e cea mai grea moștenire. Și există numai la noi, din cauza cultului personalității lui Ceaușescu. Care nu se mai stinge. În alte țări e penibil și rizibil să mergi în vizită de lucru și să-ți cânte una la vioară pe câmp. Sau să facă un interviu cu tine o jurnalistă de televiziune și primele patru întrebări să fie ce bine arăți, îmi place cum zâmbești etc. Asta ar fi valabil la Amsterdam, în Cartierul Roșu

Noi suntem în România. Și asta ne mănâncă tot timpul. Ce bine arătați, voi cititorii mei. Vreți să vă flutur o frunză de palmier, dacă vă e prea cald? Luați un pic de pâine și un pic de sare.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca