Asimptomaticii contaminează prin suprafețe, nu prin aer

Asimptomaticii contaminează prin suprafețe, nu prin aer

Deci spălați-vă des pe mâini! Rezultatele unui studiu publicat recent în jurnalul academic al Societăţii americane de microbiologie arată modul în care persoanele depistate pozitiv COVID-19, dar care nu prezintă niciun semn al bolii răspândesc virusul: nu prin aer, ci prin obiectele pe care le ating.

Cercetătorii au recoltat probe din şase camere de izolare cu presiune negativă unde erau internaţi 13 pacienţi confirmaţi cu COVID-19. Au fost luat mostre de pe mânerele de la uşa toaletei, clanţele, întrerupătoarele, bara de metal de la patul de spial, chiuvetele, cearșafurile, scurgerea de la baie, pernele, măsuţele de lângă pat, sistemul de ventilaţie, precum şi aerul din încăpere. Din cele 122 de probe prelevate de pe suprafeșe, 44 au ieșit ozitive pentru SARS-CoV-2, detectate prin testul PCR (testul în timp real folosind reacţia polimerilor). Totuşi, aerul din încăpere nu a ieşit pozitiv.

„Rezultatele arată că spaţiul în care sunt trataţi pacienţi asimptomatici în stare stabilă sau fără simptome, este contaminat la nivel intens cu virusul care provoacă COVID-19.

Într-o singură cameră în care era internat un pacient asimptomatic, patru suprafeţe, incluzând pernele, cearceaful, sistemul de ventilaţie, marginea de fier de la pat au fost pozitive pentru SARS-CoV-2”, a explicat cercetătorul.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *