Vaccinul COVID – 19 va fi pentru tineri, nu pentru vârstnici

Vaccinul COVID – 19 va fi pentru tineri, nu pentru vârstnici

Cercetătorii spun că vaccinul împotriva Covid – 19 nu va avea efecte asupra oamenilor în vârstă, care sunt cei mai supuși riscurilor îmbolnăvirii și decesului, ca urmare a infectării cu coronavirus. De aceea se lucrează la un vaccin care să-i imunizeze pe cei din jurul lor, pe tineri și pe copii.

Profesorul Peter Openshaw, unul dintre cercetătorii care lucrează la vaccin din partea grupului Nervtag, a spus în fața Comitetului pentru Știință și Tehnologie din Camera Lorzilor, că vaccinul va targeta anumite categorii de vârstă: “Uneori este posibil să protejezi un grup vulnerabil prin targetarea altui grup, așa cum se procedează, de exemplu, cu gripa. Vaccinul de tip spray nazal care îi face pe copii să nu facă forme grave de gripă îi protejează pe bunicii lor. Imunizarea lucrătorilor medicali și ai asistenților din casele de bătrâni va proteja oamenii în vârstă cu care intră în contact” a mai spus el.

Arne Akbar, profesor de imunologie la UCL și președinte al Societății Britanice de Imunologie a spus în Camera Lorzilor că pentru persoanele în vârstă nu vaccinul ar fi cea mai potrivită alegere, ci un medicament antiinflamator: “Un lucru clar, chiar și pentru oamenii în vârstă care sunt sănătoși, este că există mai multe inflamații în corpurile lor, decât în cele ale persoanelor tinere. Acele inflamații sunt exacerbate atunci când au o infecție severă cum este COVID 19 și cauzează moartea. Deci mai bun decât un vaccin ar fi un steroid, cum este dexametazona, care poate bloca inflamația cauzată de virus și a salvat vieți în cazul infecției cu Covid-19. Vaccinul va ajuta oamenii tineri, iar acesta este un lucru bun, pentru că dacă tinerii nu se infectează, nu dau mai departe virusul persoanelor în vârstă. Dar asta nu va ajuta prea mult în mod direct oamenii în vârstă și ei sunt cei care au nevoie cel mai mult de ajutor în acest moment”

Comitetul Camerei Lorzilor a luat act de faptul că Universitatea Oxford a avut teste încununate de succes ale vaccinului pe porci, care sunt folosiți la teste, pentru că răspund la vaccin în moduri asemănătoare celor ale oamenilor. Testele arată până acum, că trebuie făcute două doze de vaccin, nu una, pentru a avea o doză de anticorpi suficientă.

Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie la Universitatea Oxford, a spus Comitetului din Camera Lorzilor, că niciunul dintre cele 140 de vaccinuri aflate în dezvoltare în acest moment nu este perfect, dar că un vaccin util nu trebuie să fie 100% eficace: “chiar și dacă este numai 50% eficace, putem să facem pași mari pentru a proteja populația. Deci suntem optimiști că vom avea ceva în final și, dacă este necesar, putem combina vaccinurile, pentru a avea ceva care să funcționeze cel mai bine.”

Întrucât numărul persoanelor infectate cu coronavirus a scăzut în UK, echipa care realizează vaccinul s-a mutat în Brazilia, unde sunt foarte multe persoane bolnave și în Africa de Sud.

Citește mai multe aici. 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca

3 comments

 1. Ionela(Farmacist) says:

  Nu protejam batrani pentru ca sunt mancatori de pensie, cu cat traiesc mai mult dupa pensionare, cu atat mai multi bani papa! Stiu ca e dur ce zic, dar e adevarat!
  Iar tinerii din ziua de azi, generatiile X Y nu mai vor sa munceasca; toti vor joburi cu salarii de mii de euro; iar acest lucru nu e posibil!
  Sunt curioasa cati dintre acesti tineri, majoritatea dintre ei parinti cu copiii vor vrea sa se imunizeze? Sunt foarte multi dintre ei care nu sunt de acord cu vaccinarea de nici un fel. Dar daca au un animal catel /pisica ii vaccineaza. Se pare ca acel animal are mai multa prioritate ca si copilul in viata unora.
  Este in testare un vaccin pentru toate formele de gripa; vom vedea cat de eficient va fi pe viitor!

 2. Ionela(Farmacist) says:

  Un nou vaccin antiviral s-a testat pt SARS COVID 19, este vorba despre Remedesivir, din clasa analogilor de nucleotide, acest virus a fost dezvoltat ca tratament pt Ebola, infectii cu Virusul Marburg, Virusul Hendra si coronavirus( inclusiv Mers si Sars).Acum este studiat pentru Sars covid 19 si virusul Henipaviris. S-a folosit cu succes pe un pacient cu Sars Covid 19 in America.
  Urmeaza sa fie lansat in Europa.
  Suntem in asteptare!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *