Ce s-a întâmplat în weekend la Terasa Vis-a-Vis din Vama Veche. Mărturia patronului

Ce s-a întâmplat în weekend la Terasa Vis-a-Vis din Vama Veche. Mărturia patronului

În urma unei discuții extrem de deschise și sincere cu patronul Terasei Vis-a-vis din Vama Veche, iată filmul evenimentelor:

Prima angajată a Terasei Vis-a-vis a prezentat simptome COVID 19 pe 14 iunie, în timp ce era la muncă în Vama Veche, dar pe plan administrativ, nu cu publicul. Pe 15 iunie a plecat toată echipa Vis-a-vis la Bucuresti urmând să se întoarcă joi, pe 18 iunie, pentru weekend. Joi, înainte de întoarcere i s-a cerut respectivei persoane să facă testul pentru coronavirus. L-a făcut vineri dimineață la Sanador, iar tot vineri, la ora 23:30 a venit rezultatul pozitiv pe 3 tulpini din patru, ceea ce însemna că era ori la începutul, ori la finalul bolii (era la finalul bolii pentru că în seara, asta, 22.06, a primit primul test negativ). Persoana cu care dormise persoana bolnavă era în Vamă vineri și a fost izolată. Avusese și ea simptome la începutul săptămânii (când era tot în Vamă).

Vineri, 19 iunie, la ora 1.00 s-a efectuat apel la 112 (la o oră și jumătate după primirea testului de la București) și s-a anunțat cazul de COVID – 19 la DSP, Poliție, Jandarmerie. Patronului i s-a comunicat că trebuie să rămână pe loc în autoizolare (deși ar fi vrut să plece la București) și să aștepte a doua zi, adică sâmbătă debutul anchetei epidemiologice. A doua fată a fost dusă la Spitalul din Mangalia, la 3 dimineața, unde a fost testată și apoi izolată (rezultatele testului au venit duminică).

A doua zi, patronul s-a prezentat la locație, la Terasa Vis-a-vis și a așteptat să vină DSP-ul, Poliția, Jandarmeria. Nu a venit nimeni toată ziua. Nu a venit nimeni din partea autorităților toată ziua de sâmbătă.

Patronul a adus alți oameni de la București, a dezinfectat terasa și seara a făcut un mare party la terasă, transmis și pe pagina de Facebook (așa cum am scris și eu în articol). La întrebarea mea dacă s-a autoizolat, mi-a răspuns că s-a autoizolat, adică a stat afară.

La ora 23, au venit și autoritățile: DSP, Poliția, ITM, Jandarmeria. Nu au închis terasa, nu au oprit party-ul. DSP a amendat Terasa Vis-a-vis cu 30.000 de lei, amendă care nu apare niciunde în comunicările publice ale DSP. Care a anunțat duminică că a închis terasa în urma anchetei. Nu a închis-o. Doar a dat o amendă de 30.000 de lei și a lăsat petrecerea să continue.

Da, de la microfon, DJ-ul a rugat oamenii prezenți la party să respecte distanțarea socială…(dar nu a respectat nimeni – opinia mea)

Cam așa s-au petrecut lucrurile, din ceea ce povestește patronul. Am apreciat sinceritatea și deschiderea cu care mi-a povestit tot, în scris, ca să se poată proba.

Acum toți angajații de la terasă se află în izolare. În aceasta seară, prima persoană infectată a primit test negativ, deci joi era la finalul bolii. Deci cât timp a fost infectată și cu simptome, a fost în Vamă. Cui o fi dat boala? Colegei ei de cameră clar, care s-a și îmbolnăvit. Și mai cui?

Voi reveni cu informații, iar Poliția și DSP trebuie să explice de au spus că au închis terasa, când, de fapt, nu au făcut asta (și ar fi trebuit să o închidă, pentru că așa se întâmplă cu toate locurile unde se depistează coronavirus). 

Update: Jandarmeria și Poliția spun că au venit la terasă la lăsarea serii, nu la ora 23, că au recomandat închiderea terasei (dar nu au închis-o), iar amenda de 30.000 de lei a fost dată pentru nereguli privind canalizarea etc….Ce părere aveți?

 

 

 

 

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca