330 de cazuri azi. Stăm bine

330 de cazuri azi. Stăm bine

De ce spun că stăm bine? Pentru că stăm. Curba nici nu urcă, nici nu coboară. Și asta de 4 zile. De 4 zile suntem la aproximativ 300 de cazuri, ceea ce este un semn bun.

Un semn rău ar fi să urce, să ajungă la 400 sau la 500, ca în aprilie. Cât timp stă pe loc e bine.

Ar fi și mai bine să coboare, bineînțeles.

Ar fi bine ca Daniel Roxin, Dana Budeanu și alții, să oprească propaganda anti-măști, anti-respectarea regulilor, pentru că inconștiența lor sau reaua lor voință ne pun pe noi în pericol.

Dacă toată lumea ar purta măști în spații închise, dacă s-ar respecta distanțarea fizică, adică dacă oamenii ar mai avea încă puțină răbdare și putere, am scăpa.

Dacă se respectau regulile, ajungeam la zero cazuri din iulie și scăpam de măști din august. Așa, pentru că mulți nu au mai rezistat și și-au dat drumul înainte să se termine, foarte masculin de altfel, mai stăm încă 3 luni cu măști. E corect? Nu este.

Dar, ca întotdeauna, noi ăștia inteligenți, ducem povara acțiunilor prostovanilor, precum și a clasei politice, care nu este alcătuită din premianți.

Păcat. Încep să mă gândesc cu seriozitate să emigrez definitiv. Franța, țară care a avut 29.617 morți, deschide de luni cinematografele, stadioanele etc. România, cu 1.484 decese, se bălăcește în curbă, nu poate să scape de ea.

Și, sincer, influențatorii care incită la nerespectarea regulilor au o mare parte de vină. Din păcate, nu-și asumă responsabilitatea care derivă din influență. M-am uitat ieri la Verdictul politic al Danei Budeanu și am observat cum minte cu seninătate: a spus că Fauci, din SUA, a declarat că s-a terminat epidemia – am căutat în toate sursele posibile și nu a spus așa ceva, din contră, a spus că trebuie acționat cu prudență pentru că epidemia nu s-a terminat. Tot Budeanu a spus că multinaționalele vor concedia 50% dintre angajați. Altă minciună: vor concedia 20% din angajați, nu 50%. Dar ea umflă cifrele, minte cu seninătate, iar prostalăii dau like…Ai o responsabilitate ca influențator, dacă-ți pui publicul în pericol prin minciuni, nu mai ești influențator. Ești îmbolnăvitor. Iar dacă o faci cu bună-știință și Dana Budeanu face asta, e și mai grav.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca