Ultimul studiu despre coronavirus: cum se ia când cineva vorbește cu tine

Ultimul studiu despre coronavirus: cum se ia când cineva vorbește cu tine

Noi știam deja că se transmite coronavirusul prin tuse, strănut sau și prin picăturile de salivă emise de persoane atunci când vorbesc. Ultimul studiu medical publicat în New England Journal of Medicine  arată exact cât de departe pot circula particulele de salivă în aer atunci când vorbești cu și fără mască si care pot conține virusul.

În timp ce particulele mai mari cad rapid la sol, cele mici se pot deshidrata și persista în aer, unde se comportă ca un aerosol (termen care definește un ansamblu de particule, solide sau lichide, aflate în dispersie). În cadrul experimentului au fost utilizate fascicule de laser pentru a vizualiza particulele de salivă generate de vorbire și traiectoriile acestora.

În partea stângă a imaginilor de mai sus,  se observă cum în timpul vorbirii, fără mască de protecție, sunt propagate în aer particule de salivă care pot conține inclusiv noul coronavirus dacă persoană respectivă este infectată. Mai mult, suprafața de dispersie și numărul particulelor crește odată cu intensitatea vorbirii. Pe de altă parte, în dreapta se observă că purtatul unei măști de protecție împiedică dispersia acestor particule.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca