Reuters: Oamenii cu grupa sanguină A se infectează mai ușor cu coronavirus

Reuters: Oamenii cu grupa sanguină A se infectează mai ușor cu coronavirus

Oamenii cu grupa sanguină A se infectează mai ușor cu coronavirus și dezvoltă simptome mai grave, arată ultimul studiu publicat ieri în prestigiosul The New England Journal of Medicine, citat de Reuters.

În momentul în care epidemia atinsese vârful în Europa, cercetătorii englezi au analizat genele a mai mult de 4.000 de oameni pentru a descoperi eventuale similarități între cei care s-au infectat cu coronavirus și au dezvoltat simptome severe.

S-a descoperit, așa cum am scris și eu, încă din 26 aprilie (perioada când s-a făcut studiul), că cei cu variabilitate genetică mai mare au dezvoltat simptome mai severe ale bolii. De aceea, coronavirusul a fost mai blând cu românii, adică a dezvoltat forme mai puțin severe la noi.

Cercetătorii, conduși de Dr. Andre Franke de la Christian-Albrecht de la Universitatea din Kiel, Germania și de Dr. Tom Karlsen, de la Oslo University Hospital din Norway, au descoperit, de asemenea o relație între cei care au dezvoltat simptome grave de COVID-19 și grupa sanguină.

Riscul unor simptome severe COVID-19 a fost cu 45% mai mare în cazul celor cu grupa sanguină A, decât în celor cu alte grupe sanguine. Cei cu grupa sanguină O au avut cu 35% mai puține complicații din cauza coronavirusului.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *