Franța: Uniunea Europeană are valori diferite față de SUA și China

Franța: Uniunea Europeană are valori diferite față de SUA și China

În interviul acordat revistei germane Der Spiegel, ministrul francez al economiei, Bruno le Maire contrapune, pentru prima dată, în mod public, valorile europene, celor americane și chineze. Un moment foarte important, un moment de cotitură, în care UE, revenită din șocul coronavirusului, își afirmă independența.

Cum? Printr-o poveste despre momentul care a marcat unitatea și renașterea proiectului european: noaptea de 7 spre 8 aprilie, când a avut loc conferința video a miniștrilor de finanțe europeni pentru discutarea planului economic de salvare a UE. O noapte în care, spune ministrul francez, Europa a evitat catastrofa la milimetru.

”Negocierile – povestește Le Maire – au fost extrem de dificile și dure și chiar și după câteva ore nu ne puseserăm încă de acord. În jurul orei 5.00 dimineața, am spus că era rușinos faptul că, într-un moment în care acest continent își număra morții, toată lumea se uita la bugetul propriu, la propriile lui rezerve în euro. Mi-a fost foarte teamă că totul se va sfârși cu un dezastru”.

După acea noapte, miniștrii nedormiți au discutat la telefon toată ziua și au reușit să depășească rezistența diferitelor țări. Cu o extraordinară atenție la detalii și mai ales la sensibilitățile unora sau altora – așa cum se întâmplă de fiecare dată la masa de discuții a celor 27.

De exemplu, Parisul, un militant foarte activ pentru un nou proiect european, a recunoscut preocuparea legitimă a Germaniei de a exclude din plan plata datoriilor vechi ale altor țări.

Apoi, terminologia a fost esențială. Au fost găsite tot felul de formule pentru a se evita expresii precum „obligațiuni Euro” sau „obligațiuni Corona”- germanii nici n-ar fi vrut să audă. De asemenea, astfel de concesii au redus din temerile multor altor țări.

Proiectul primului pachet de salvare, bazat pe patru piloni principali, a putut fi astfel transmis Comisiei Europene. Câteva zile mai târziu, Emmanuel Macron și Angela Merkel au anunțat marele plan franco-german privind fondul de recuperare, prin care Parisul și Berlinul vor pune pe masă 500 de miliarde de euro și propun să-și asume datorii comune.

”Aș fi mai înclinat să spun că președintele francez și trei femei au salvat acest continent pe fondul uneia dintre cele mai grave crize ale sale: Angela Merkel, Ursula von der Leyen și Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene, care inițial a pus la dispoziție 750 de miliarde de euro, apoi încă 600 de miliarde. Este fără precedent în istoria Europei. Acest lucru arată, de asemenea, că avem valori diferite aici decât în ​​SUA și China” – a mai spus ministrul de francez al economiei.

 

 

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca