Despre mască, educație și bune maniere

Despre mască, educație și bune maniere

Purtarea măștii în spațiile închise este acum un semn al bunelor maniere. Nu te protejezi pe tine cu masca, îl protejezi pe celălalt. Este ca atunci când cedezi scaunul în autobuz sau lași pe cineva să intre pe ușă înaintea ta. Nu e plăcut să stai în picioare, dar este frumos să cedezi locul. Pierzi 2 secunde la ușă, dar ești manierat dacă te gândești la cel de lângă tine.

Distanțarea fizică sanitară este un gest de bune maniere. Marcel Pavel și-a infectat doi colegi de platou. Dacă purtau măști și se distanțau fizic nu se întâmpla asta. Să te distanțezi fizic de celălalt înseamnă, de asemenea, să-l protejezi.

Sau poți să scuipi coji de semințe pe trotuar, să scrumezi pe geamul mașinii și să arunci hărtii pe jos când nu te vede nimeni, pentru că, ce-ți pasă de ceilalți?

România nu poate închide primul vârf. Încă nu am ajuns la zero cazuri cu primul vârf, suntem pe platoul unei cocoașe a primului vârf. De ce? Pentru că multă lume scuipă coji de semințe de jos, se bulucește în lift fără mască, printre alți oameni fără măști, scrumează pe geamul mașinii, nu poartă mască în interiorul instituției, nu păstrează distanța fizică sanitară. Fiecare a devenit doctor. Al propriei nesimțiri. Iar unii sunt incompetenți.

Mi-am sunat azi prietenii din Franța să-i întreb cum este situația la ei. La ei, unde au avut zeci de mii de morți și mii de cazuri pe zi. Este ok. Curba coboară, își reiau viețile. Pentru că respectă regulile.

De ce am scris acest articol? Acum două luni, pe străzile din Nisa s-au găsit două măști aruncate pe jos. A fost un scandal imens, a scris ziarul local pe prima pagină, primarul s-a indignat, că se pune în pericol sănătatea lucrătorilor de la Salubritate. Cum s-a acționat? Compania de Salubritate a făcut o campanie de educare și conștientizare a cetățenilor, privind riscurile la care îi expun pe ceilalți. A cheltuit 5.000 de euro pentru afișe și outdoor-uri. Așadar, întrucât nu cred că frica/coerciția este soluția pentru respectarea regulilor, ci educația, am scris și eu acest articol. Despre bunele maniere.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca