Am o singură întrebare

Am o singură întrebare

O anumită parte a presei strigă sus și tare că a explodat numărul de cazuri după relaxarea restricțiilor. Dar restricțiile au fost relaxate acum o lună. Pe 15 mai. Cât este perioada de incubație a virusului, o lună?

Aceasta este singura întrebare. În rest, observ, doar ca analiză retorică, că în aceste zile, s-a răspuns exact la problemele ridicate de cei care nu credeau că virusul există. Foarte interesant.

Să urmărim dialogul.

Neîncrezătorii: virusul nu există

Azi: s-a îmbolnăvit Marcel Pavel, virusul există

Titlu pe site-ul Aktual24, site de Dreapta.

Mai departe:

Neîncrezătorii: spitalele sunt goale, nu există bolnavi de COVID 19 și mor oameni de cancer, pentru că nu au locuri

Azi: Spitalul Matei Balș este plin până la refuz cu bolnavi de COVID, nu mai sunt locuri!

Să ne înțelegem, coronavirusul există clar, datele oficiale nu sunt măsluite. Observația mea se referă doar la retorica din spațiul public. Sunt clar, doi emițători de mesaj, în dialog. Iar noi stăm cu gura căscată și ne uităm la ei. Și ne întrebăm: noi acum ce facem, trebuie să ne speriem din nou foarte, foarte tare? Ce facem?

Rezumatul mi se pare acest titlu de la Antena 1:

Iar părerea mea este aceasta:

Iar soluția nu este starea de urgență, soluția este cea dată de Alexandru Rafila, tot azi:

”Acum nu avem altceva de făcut decât să educăm oamenii, să se comporte cu precauţie, pentru că ideea cu închiderea unor activităţi nu mai este sănătoasă. Trebuie să ne obişnuim cu virusul şi să trăim într-un anumit mod, adică să ocolim aglomeraţiile, să purtăm masca şi să ne spălăm pe mâini. Nu cred că e aşa complicat!”, a declarat dr. Alexandru Rafila

Și aș adăuga ceva: chiar dacă vă aduc voturi, cei din Diaspora trebuie să stea în continuare în carantină. Răspunsul la întrebarea cum de au explodat cazurile la o lună de la relaxare, deși perioada de incubație a virusului este de 14 zile, este simplu: nu au explodat din cauză că s-au relaxat măsurile. Au explodat pentru că în România curge un fluviu continuu de români întorși din zone cu focare, în special din Marea Britanie, țara cu cel mai mare focar din Europa, români care nu trebuie controlați sau izolați pentru că se știe clar cu cine votează, deci nu trebuie deranjați, dar….

Nici noi nu mai suntem atât de proști ca astă-primăvară.

 

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca