Mașinile pe benzină și diesel vor fi interzise peste 5 ani în orașele mari din România

Mașinile pe benzină și diesel vor fi interzise peste 5 ani în orașele mari din România

Deci fii atent ce mașină îți cumperi. Dacă îți cumperi o mașină pe diesel sau benzină, nu vei mai avea acces în marile orașe din România, din ianuarie 2025.

Concret, autovehicule cu propulsie electrică, hibridă, pe bază de hidrogen, gaz natural comprimat sau gaz petrolier lichefiat ori alte propulsoare ce îndeplinesc condițiile tehnice și de poluare asemănătoare cu acestea vor înlocui, obligatoriu, mașinile cu motoare pe benzină sau diesel.

Proiectul de lege privind transportul ecologic, cu completări la Legea 37/2018, a fost inițiat de un grup de deputați și înscris pentru dezbateri la Senat în 11 iunie. Iată principalele prevederi: 

– mașinile cu motoare diesel/benzină vor circula exclusiv pentru intervenții în situații de forță majoră și transport persoane ocazional sau tranzitare oraș.

– firmele de transport persoane – interjudețean și județean – dar și persoanele care fac aceste activități vor putea deține licență de transport doar dacă 80% din parcul de autovehicule deținut este reprezentat de autovehicule verzi.

– instituțiile publice și firmele cu capital majoritar de stat vor deține în parcul propriu cel puțin 80% autovehicule verzi

– guvernul se va ocupa de autorizarea autovehiculelor verzi, amenajarea stațiilor de alimentare și asigurarea programelor de finanțare din fonduri europene și fondul de mediu, pentru reducerea poluării.

– vor fi eligibile pentru finanțare din sursele de mai sus primăriile, distribuitorii de carburanți, de energie electrică și gaze, gările, autogările, aeroporturile, administratorii infrastructurii rutiere sau concesionari ai acestora.

 

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca