OMS: când devin contagioase persoanele care au coronavirus

OMS: când devin contagioase persoanele care au coronavirus

Dr. Maria Van Kerkhove, epidemiologul-sef al OMS, cea care anunțase inițial că asimptomaticii nu transmit virusul, a revenit cu următoarea declarație, într-o sesiune live online: „Din informaţiile pe care le avem acum reiese că oamenii au cea mai mare încărcătură virală la momentul sau în apropierea momentului în care încep să dezvolte simptome”.

Deci dacă ești asimptomatic, adică nu ai niciun simptom, nu ai o încărcătură virală mare, care să fie transmisă mai departe. Cea mai mare încărcătură virală a agentului patogen este atunci când începi să te îmbolnăvești, adică să prezinți primele simptome: „Acum, când ne uităm la COVID-19, vedem un agent patogen infecţios care este prezent în căile aeriene superioare, cu cea mai mare încărcătură virală în momentul în care începi să te îmbolnăveşti”, a spus Van Kerkhove.

Studiile preliminare din Germania şi Statele Unite sugerează că persoanele cu simptome uşoare pot fi infecţioase până la 8-9 zile şi „chiar mult mai mult de atât în cazul persoanelor care sunt grav bolnave”, a mai spus medicul.

Deci, practic, atunci când se ajunge la o încărcătură virală mare, la un număr mare de viruși, în organism, mai exact în căile aeriene superioare (până acum se credea că în căile aeriene inferioare), adică chiar și în saliva din gură, începi să dezvolți simptome și să transmiți boala. Chiar și simptomele ușoare sunt un semn că transmiți boala.

Acesta este probabil motivul pentru care infecția s-a transmis atât de repede: mai ales în sezonul rece, lumea nu a luat în seamă simptome ușoare asociate căilor respiratorii superioare, pe care le-a atribuit guturaiului, răcelii, pentru că, probabil a trecut prin ele în fiecare an.

De aceea este importantă purtarea măștii. Orice tuse, cât de mică, trebuie oprită la proprietarul ei, ca să zicem așa. Am văzut mulți oameni care tușesc fără mască și fără să ducă mâna la gură. Am văzut o mulțime de oameni care strănută fără mască, fără să ducă mâna la gură. Pentru că au simptome ușoare și se gândesc că asta nu înseamna nimic. Nu este așa: din momentul în care ai simptome ușoare, începi să transmiți boala.

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca