Este nevoie de o lege ca să porți mască?

Este nevoie de o lege ca să porți mască?

Dacă este nevoie de o lege, adică de stare de alertă ca să porți mască, adică să-ți protejezi sănătatea, înseamnă că va fi nevoie de o lege ca să te speli pe mâini înainte să mănânci, după ce ai fost la toaletă…

Adică…cât de animale suntem? Suntem atât de animale încât este nevoie de reglementări ca să ne apărăm propria sănătate?

Azi am fost la o clinică și am văzut pacienți care purtau masca numai pe gură. Am văzut multă lume care nu purta deloc mască în spații închise. Sincer, când văd asemenea oameni, primul lucru la care mă gândesc este că nu se spală nici pe mâini după ce merg la toaletă. Dacă porți masca numai pe gură, probabil că după ce mergi la toaletă te speli numai pe două degete.

Sincer.

Purtarea măștii în spațiile închise este o măsură preventivă de bază. Ca spălatul mîinilor după ce ai fost la toaletă. Nu crezi în virus? Dar în bacteriile din fecale crezi? Poate nici ele nu există..

Scuze, că am folosit o asemenea comparație, dar situația este gravă. La mine în bloc sunt două lifturi. Am coborât să arunc gunoiul. Fără mască. A oprit liftul și în el se afla o persoană, un băiat cam la 20 de ani. Fără mască. I-am zis, mergeți, că iau celălalt lift. El a zis: nu, nu, intrați, că nu e nicio problemă! Poftim, i-am răspuns? Haideți să respectăm distanța sanitară!

Deci, incredibil. El mă invita, să ne luăm în brațe, cu generozitate, în lift. El fără mască, eu fără mască.

Dacă suntem atât de animale, merităm să fim închiși în grajd. Dacă e nevoie de stare de alertă și de amenzi ca să ne spălăm pe dinți, suntem animale. Dacă este nevoie de stare de alertă și amenzi, ca să ne spălăm pe mâini, suntem animale. Dacă e nevoie de stare de alertă și de amenzi, ca să păstrăm distanța sanitară și să purtăm măști în spațiile închise, suntem animale. Și dacă suntem animale, cei care au folosit frica ca să ne țină în grajduri sunt deștepți. Că nu te înțelegi cu animele altfel. Dacă le spui animalelor: ieșiți din grajduri și nu mai tremurați de frică, dar chiar dacă nu mai tremurați de frică, totuși păziți-vă, animalul o să zică muuu și o să fugă pe pajiște. Să se ia în brațe cu al animal.

Am militat mereu pe blogul meu pentru stoparea fricii ca instrument coercitiv. Am zis mereu că oamenii sunt raționali și își pot lua măsuri sanitare minime, măsuri de igienă, că asta sunt, fără să fie speriați, fără să fie strânși cu ușa, fără să fie amendați, rațional. Se poate asta?

Din ce am văzut în ultimele zile, se pare că nu.

Și, totuși, cred din toată inima că se poate. Și că răspunsul e da. Am văzut și oameni care respectă toate măsurile sanitare. Ei sunt speranța. Pentru că ei există, scriu. Ei arată că putem să înțelegem și să avem grijă de viețile noastră, fără să fim bătuți la fund, ca să avem grijă de viețile noastre.

Se poate? Eu cred că se poate. În ziua când nu se va mai putea, voi închide blogul.

P.S. În patru state americane au revenit infecțiile după manifestații

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca