Nu ar trebui să mai urmărim curbele

Nu ar trebui să mai urmărim curbele

Curbele epidemiologice sunt acum mijloace de manipulare ale politicienilor.

Ar trebui să învățăm să trăim cu virusul. Așa cum foarte bine a spus medicul și microbiologul belgian Peter Piot, Director al London School of Hygiene an Tropical Medecine, consilier al Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene de Cercetare pentru COVID -19, citat de prestigiosul cotidian Le Monde: “Trebuie să învățăm să trăim cu coronavirusul, așa cum trăim cu HIV, cu Ebola, cu alți viruși, mult mai periculoși, cum este hepatita. Cum ar arăta viața noastră dacă am vedea, în fiecare zi numărul de cazuri de HIV din oraș sau numărul de cazuri de hepatită virală? Ar fi un infern și ne-am îmbolnăvi psihic” – spune medicul care a avut și el COVID – 19.

Într-adevăr, afișarea zilnică a numărului de îmbolnăviri a devenit un instrument de manipulare pentru politicieni. Au descoperit că frica este un instrument fantastic de manipulare și o folosesc. Au învățat cum: atunci când vor să crească numărul de cazuri, dublează sau triplează numărul de teste. Azi au fost 237, dar de trei ori mai multe teste decât ieri. Asta nu se mai spune. Corect ar trebui să anunțe: 237 cazuri la X teste. În fiecare zi, să spună și câte teste s-au făcut, atunci când anunță câte cazuri există.

Este intrument de manipulare, pentru că transformă toate celelalte probleme ale societății în amănunte minore. Nimic nu este mai important decât COVID – 19. Și atunci e foarte ușor de guvernat, că lumea se uită numai la asta, numai la COVID -19. Tu gestionezi acest subiect și gata, ai scăpat ca și cum guvernarea unei țări se rezumă la tratarea unui virus. În rest, faci ce vrei, gafe, furturi, ce vrei tu, că lumea nu mai e atentă. Cât timp o ții legată la frică cu numărul de cazuri.

S-ar putea să nu ajungem niciodată la zero, așa cum niciodată nu ajungi la zero bacterii în gură, niciodată nu ajungi la zero bacterii în gât, niciodată niciun virus nu zice la revedere pentru totdeauna. Când credem că am scăpat, vine iar un român din America de Sud și mai face un focar. Și atunci ce facem? Trebuie să trăim, trebuie să ne obișnuim. Și ca să trăim, să ne obșnuim, nu mai trebuie tratat coronavirusul ca și cum ar fi Ebola. Nu e. Acum se fac testări pe asimptomatici. Și se descoperă o grămadă de cazuri. 90% sunt asimptomatici. 90% nu au nimic. Da, trebuie să te ferești de virus, dar dacă există șanse să faci accident cu mașina în București, nu te mai urci la volan? Îți pui centura de siguranță și te urci. Dacă s-ar anunța zilnic numărul de accidente rutiere din București și s-ar face o curbă, cum ar fi? Și am începe să fim obsedați: uite în iulie sunt cele mai multe accidente rutiere, între Fetești și Cernavodă, ocolesc zona, nu mă mai urc la volan! În iulie sunt multe accidente rutiere, dar lumea se urcă cu câțel și purcel în mașină și pleacă la mare!

Deci. Curba, în acest moment, este doar un instrument de manipulare. A atenției și a fricii. Dacă nu ar fi alegeri în toamnă s-ar renunța la curbă, cum s-a renunțat în Bulgaria, ca să nu se mai creeze neliniște

Dar așa cum jurnaliștii au învățat că audiența se construiește prin frică, au învățat și politicienii că dacă ne țin în frică ne uităm la ei ca la dumnezei. Și le sorbim cuvintele: în fața unei boli, ori ești precaut, ori ești prost. Poftim? Și te trezești, că ești la un liceu de mâna a doua din Sibiu, în fața profului de fizică, care e mai ocupat cu tranzacții imobiliare decât cu predatul. Asta e. Cu ei defilăm. Dar să nu-i lăsăm să defileze cu noi. Noi să facem ce credem noi că e bine. Dacă judecăm după mințile lor, ori suntem precauți, ori suntem proști. Inteligent nu ai cum să fii. Că dacă erai, nu intrai în politică.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca