În SUA are loc a doua Revoluție

În SUA are loc a doua Revoluție

Prima a avut loc în 1783.

Acum are loc a doua. Eu am scris pe 4 iunie, citez: Mișcările de stradă din SUA sunt de Stânga. Sunt anti-brutalitatea poliției văzută ca instrument hegemonic, contra conservatorismului lui Trump, văzut ca un tiran, pro-egalitate rasială. Egalite – fraternite – liberte. În SUA are loc Revoluția Franceză. Sper totuși că are loc Revoluția Franceză, nu Marea Revoluție din Octombrie.

Newsweek scrie azi: În ce măsură seamănă protestele din SUA cu Revoluția Bolșevică.

Nu este, totuși, o Revoluție Bolșevică, sunt cuvinte folosite pompos de conservatorii americani, care-și văd privilegiile pe sfârșite, dar este cert o Revoluție de Stânga.

Interesant este că SUA este lovită cu propriile ei arme. Așa cum scriam pe 4 iunie:

Acest tip de mișcări de stradă, să le spunem democratice, a fost folosit mult timp de Statele Unite, ca instrument de luptă cu dictaturile, cu regimurile abuzive etc. A fost folosit în Ucraina, a apărut și în România, #rezist, a apărut și în Franța, #giletsjaunes. Până să apară în Franța, acest tip de mișcări avea un scop democratic, beneficiau de sprijinul ambasadei SUA etc. În Franța s-a întâmplat ceva ciudat. Macron l-a sfidat pe Trump. Aduceți-vă aminte, cum l-a sfidat la Casa Albă, cum în contextul în care SUA s-au retras din Tratatul care urma să limiteze încălzirea globală, iar multe state americane l-au criticat pe Trump, Macron a făcut un apel public pentru toți cercetătorii americani pe subiectul încălzirii globale și i-a invitat să se mute în Franța, a încheiat celebrul Tratat de la Paris, care a lăsat SUA pe dinafară, l-a sfidat pe Trump. L-a sfidat extrem de urât. Și cu tupeu. Apoi au început în Franța mișcările Gilets Jaunes cu incendieri de magazine, cu Jos Macron etc. Ca și cum Trump s-ar fi folosit de jucăria folosită în mod curent pentru cauze democratice, pentru o vendetă personală…Atunci amenința că va pune taxe pe vinurile franțuzești etc. A venit la Paris, unde a avut loc celebra strângere de mână, pe 14 iulie, care l-a dezechilibrat zdravăn pe Macron (l-a salvat Brigitte), care a fost un semnal: cu mine nu te pui. Vrei să-mi iei locul, ca lider regional și global?  O să vezi tu. Și a pățit.

Acum mișcarea Gilets Jaunes, adică propria sa creație, s-a întors împotriva lui.

Vreți să vedeți cât de identice sunt mișcările Gilets Jaunes și Black Lives Matters?

Uitați-vă la acest moment important, de structură, al manifestațiilor, cel în care polițiștii lovesc un bătrân fără apărare, care cade inconștient la pământ. A avut loc, la indigo și în Franța și în SUA. Este un moment important, de structură, pentru că suscită furia mulțimii și o redirecționează spre poliție. Deci, priviți, la indigo:

Polițiștii francezi lovesc o bătrână de 73 de ani, fără apărare, la Nisa, Franța, în timpul manifestațiilor Gilets Jaunes.  Cade la pământ, inconștientă. Asta inflamează spiritele

Polițiștii americani lovesc un bătrân de 75 de ani, fără apărare, la Buffalo, SUA, în timpul manifestațiilor Black Lives Matters. Cade la pământ, inconștient. Asta inflamează spiritele

Și vârstele sunt apropiate, 73, 75. Că oamenii nu sunt foarte creativi.

America este lovită, din interior, cu propria ei armă. Unii și alții s-au uitat cum e folosită, mai ales în Hong Kong și au învățat și ei să o folosească. Au furat-o practic, așa cum a fost furată tehnologia pentru Iphone.

Cu sprijin din interior. Așa cum scriam aici:

Să vedem puțin faptele: cazul Floyd s-a întâmplat într-un oraș cu primar Democrat, de Stânga, într-un stat cu guvernator Democrat, de Stânga. Acolo, un om, din întâmplare, a înregistrat momentul uciderii lui Floyd audio și video. Apoi au început manifestațiile. Cei care cred că manifestațiile se nasc din nimic, sunt naivi. Uitați-vă câte abuzuri au loc în spațiul public și nu iese nimeni în Piața Victoriei. Ca să iasă lumea la manifestații, e nevoie de mai multe ingrediente: de influențatori online care să cheme lumea, de presă care se facă asta, (îmi aduc aminte că la mișcarea #rezist, Vlad Petreanu, influențator de Dreapta, scria pe contul lui, cu litere mari, doar atât No’ Hai și turma se urnea, la această chemare de turmă – manifestațiile erau anunțate de pe pagini și prin evenimente de Facebook anonime, neasumate – ale cui o fi fost? Știu bine despre ce este vorba, am făcut o cercetare pe mișcările rezist si gilets jaunes și a fost publicată într-un dintre cele mai prestigioase reviste stiintifice franceze, Cahiers du Numerique), deci nu iese nimeni de la sine putere. Sunt niște ciobani care mână turma, pentru că dacă nu sunt ciobani, turma stă acasă și se uită le Netflix. Și în Statele Unite și în Franța e la fel. Deci în orașul și în statul guvernate de Democrați, au fost diverși ciobani (presă, influențatori) care au chemat oamenii la proteste.

E greu să aprinzi focul. Apoi el arde zdravăn. În Franța, după ce s-a scris în celebrul Le Monde, că gilets jaunes e o operă americană, tot în Le Monde s-a scris că bagă și rușii lemne pe foc. În SUA bagă și chinezii, măcar ca răspuns la protestele cu care se luptă în Hong Kong. Întotdeauna manifestațiile de stradă împotriva autorităților slăbesc statul respectiv. Deci se bagă toți cei care au interes în slăbirea statului respectiv.

Acum, cine s-a băgat? Au început manifestații și la Paris. Și-au luat francezii revanșa după gilets jaunes? Poate un tout petit peu. Sunt și chinezii implicați? Poate. FBI New York spune că sunt grupuri antrenate din exterior. Cine o fi? Rușii? Poate și ei.

Americanii au pornit demonstrațiile, ca să facă schimbarea spre Stânga, să dea jos un regim autocratic care nu mai este dorit nici în Europa, nici în Asia, deci aduce mari prejudicii Statelor Unite, ca jucător mondial? Poate.

În SUA se face trecerea la Stânga, pentru că în viitorul secol nu se poate trăi fără China. Nici americanii nu pot trăi fără China. Ruperea lui Trump de China era utopică. SUA au crescut China, pentru că și-au mutat mare parte din producție acolo. Nu poți să omori ceea ce tu ai construit. Trump le-a cerut producătorilor americani să plece din China, Elon Musk a fugit și a făcut fabrică Tesla în China.

Eu am telefon Huawei P30 Pro. Încă mai am Google. E corect să nu mai am, dacă îmi iau alt telefon de la Huawei? Nu. Viitorul nu este al statelor închise în granițe. Acela e trecutul. Viitorul e al piețelor deschise. Suntem cetățeni ai Uniunii Europene și producem Dacia Renault. Nu suntem cetățeni doar ai României și producem…ce? Dacii si romanii.

P.S. 1 Un lucru bun: plecarea lui Trump va însemna și dispariția celor cu traco-romanii-geții etc etc, Tunelul din Bucegi, etc etc. Adică a ultimelor rămășite putrinde de conservatorism extremist.

P.S. 2 Mai este un lucru important. Populația albă nu mai este majoritară în SUA (iar în Franța doar 60%, iar la Marsilia 96% din populație este de origine africană). Întotdeauna, cei care sunt mai săraci sau excluși social, se înmulțesc mai repede, pentru că sprijinul lor este alcătuit, în principal, din numărul membrilor familiei. Românii, când erau iobagii ungurilor, s-au înmulțit mai repede decât stăpânii lor bogați și au ajuns majoritari în Transilvania. Persoanele de culoare și hispanicii s-au înmulțit mai repede decât albii din Statele Unite și i-au depășit numeric. Se va întâmpla asta și cu romii din România, care sunt mai harnici decât românii la înmulțit familia. Suntem, sunteți pregătiți pentru momentul în care ne vor depăși numeric? Reacțiile extrem de conservatoare ale unora la fenomenul Black Lives Matter, din Statele Unite, arată că nu. Și mai arată ceva: că am uitat de unde am venit și încotro ne îndreptăm. Am devenit trufași și proști.

Atunci când vezi că o persoană cu pretenții de intelectual, cum este Baconschi, spune că fără omul alb, America ar fi o fost o preerie plină de bizoni, deci asta erau și indienii, niște bizoni și ar fi rămas bizoni fără rolul civilizator al omului alb, îți dai că secolul XIX nu s-a terminat. În mințile unora. Ceea ce este înfiorător

Din fericire, România este în UE. Și UE ne scoate din secolul XIX.

Iar Statele Unite își vor reveni. Ca după un duș fierbinte-rece, care te întinerește și te revigorează.

Vor fi mai puternice decât înainte 🙂

Citește și despre Prima Cartă Etică a Rețelelor Sociale

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca