PSD este în toate partidele

PSD este în toate partidele

Haideți să vedem puțin istoria:

În 1990 s-au înfințat trei partide: PNL (Partidul Național Liberal), PNȚ  (Partidul Național Țărănesc), PSDR (Partidul Social Democrat din România), partide care exista și în perioada interbelică și FSN, partid înființat după Revoluție și condus de Ion Iliescu. Ion Iliescu a spus că nu va candida la primele alegeri libere, pentru că ar avea un avantaj incorect față de ceilalți candidați. A mințit. Au candidat și el și FSN și au câștigat alegerile (cu peste 80%). Pentru că oamenilor atunci le era frică de capitalism, Iliescu promisese în primul său discurs televizat din decembrie 1989, că nu se va renunța la socialism, iar sloganurile cu care FSN a câștigat au fost Nu ne vindem țara etc, într-o campanie de imagine în care capitalismul era asociat cu droguri, violență, gangsteri și investitori care vin să ne ia pământurile și industria.

FSN a ajuns la guvernare, iar din guvernul FSN a făcut parte și Traian Băsescu, care era Ministrul Transporturilor, când au venit minerii la București. El le-a pus la dispoziție garnituri de tren gratuite. Ca să ajungă mai ușor. Și să bată bine. Manifestanții din Piața Universității care strigau Jos comunismul. Băsescu era și el membru FSN, bineînțeles.

În 1992, FSN s-a rupta în două: Petre Roman și Traian Băsescu au plecat din FSN, împreună cu jumătate din membri și au format Partidul Democrat (PD), iar ceilalți, mai conservatori, au format FDSN, care a devenit Partidul Social Democrat (PSD).

Până aici, ușor de identificat, nu? Că aveau denumiri asemănătoare. Să vedem ce au făcut mai departe, mai exact să vedem cum și-au schimbat denumirile, ca să uităm că oamenii din cele două partide sunt, de fapt, oamenii de la FSN.

PD a fuzionat cu PL-D, Partidul Liberal Democrat, o aripă liberală dată afară din PNL, condusă de Theodor Stolojan. Deci PD a fuzionat liberalii dați afară din PNL, care formaseră partidulețul PL-D și și-a luat o nouă denumire: PDL – Partidul Democrat Liberal (parcă am mai uitat că acolo erau oamenii de la FSN, nu?) Partid Democrat Liberal nu există, este o struțocămilă, sunt două doctrine politice total diferite, este ca și cum Democrații și Republicanii american ar fuziona. Dar în România se poate asta, am am vut și o alianță PSD – PNL la guvernare, recent și s-a numit USL. Bun, să revenim. Deci PDL l-a propus candidat la președinție pe Theodor Stolojan, iar la conferința presă de anunțare a candidaturii sale la președinție, s-a întâmplat un lucru uimitor și amuzant, neexplicat nici până în ziua de azi: Stolojan a anunțat că nu mai candidează, iar Băsescu a izbucnit în plâns în fața jurnaliștilor (celebru moment, a spus că a izbucnit în plâns de tristețe că nu mai candidează Stolojan) și… i-a luat locul. A candidat în locul lui la președinție. Și a câștigat în urma unei dezbateri televizate celebre, când i-a spus lui Adrian Năstase, în direct, la fel de celebrele cuvinte: ”Ce blestem pe poporul ăsta, măi Adriane, să aibă de ales între doi foști comuniști!” Asta i-a spus Traian Băsescu, fost FSN, actual PDL, lui Adrian Năstase, fost FSN, actual PSD.

Ce frumos se face istoria, nu?

PDL nu s-a oprit aici (că numele tot nu era ok). A fuzionat cu PNL (fără Băsescu care a plecat și a făcut Mișcarea Populară) și a aruncat la gunoi denumirea PDL, deci dacă ești născut după 2.000 nici nu știi că mare parte dintre peneliști sunt pedeliști. Unii sunt la guvernare acum. De exemplu Raluca Turcan, membru de vază al fostului PDL, fost PD, fost FSN

Nu-i așa că politica nu e ușoară? NU e așa că te simți prostovan că ai fost manipulat să iei parte la lupta dintre comuniști și anti-comuniști când de fapt e o sigură tabără, cu două capete, dintre care una este deghizată zdravăn?

Nu este nicio luptă între două tabere. Este tot FSN. Oamenii se înțeleg între ei. De ce credeți că PSD a venit la alegerile prezidențiale cu un candidat-kamikaze? Cine este atât de idiot încât să arunce în luptă o persoană fără nicio șansă? Cineva care nu vrea să câștige. S-a făcut înțelegerea: i s-a lăsat lui Iohannis președinția, acum PSD ia Primăria Capitalei (și nu numai). Bietul Nicușor Dan e pus acolo de formă, de sacrificiu (când va pica, nu-l va plânge niciun partid, pentru că nu face parte din niciun partid), el este un matematician foarte bun și un ong-ist foarte bun, dar un politician foarte prost. Și așa cum am arătat în acest articol, politica nu e ușoară. Nu e ca în jocurile pe calculator: lupta Bine-Rău. Dacă era ușoară nu era o știință, nu existau facultăți de Științe Politice. Dar ca și în alte cazuri, toată lumea crede că se pricepe.

Iohannis, liberal, a fost unul dintre arhitecții USL – Uniunii Social – Liberale, formată din PSD și PNL, care a guvernat România. Și ar fi trebuit să dea candidat la președinție un liberal, pe Crin Antonescu. Dar din nou s-a întâmplat ceva inexplicabil, amuzant și uimitor: Crin Antonescu, din motive pe care nu le știm nici acum, a renunțat să mai candideze la președinție. A candidat Victor Ponta. Și a câștigat Klaus Iohannis.

E frumoasă viața, nu? Ce mai e la Netflix? Uită-te ca să te prostești în continuare, că vin alegeri și e nevoie de prostănaci care să joace jocuri simple de calculator, la vot.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca