Se face schimbarea de la Dreapta la Stânga

Se face schimbarea de la Dreapta la Stânga

Știți cum simți la un moment dat că se schimbă vremea, după cum bate vântul, după mirosul aerului? Așa ar trebui să-ți dai seama și că se va face schimbarea de la Stânga la Dreapta, când vezi primele manifestații Black Lives Matters în România.

Mișcările Black Lives Matters sunt de Stânga (cine nu știe doctrine politice, să citească).

Acest tip de mișcări de stradă, să le spunem democratice, a fost folosit mult timp de Statele Unite, ca instrument de luptă cu dictaturile, cu regimurile abuzive etc. A fost folosit în Ucraina, a apărut și în România, #rezist, a apărut și în Franța, #giletsjaunes. Până să apară în Franța, acest tip de mișcări avea un scop democratic, beneficiau de sprijinul ambasadei SUA etc. În Franța s-a întâmplat ceva ciudat. Macron l-a sfidat pe Trump. Aduceți-vă aminte, cum l-a sfidat la Casa Albă, cum în contextul în care SUA s-au retras din Tratatul care urma să limiteze încălzirea globală, iar multe state americane l-au criticat pe Trump, Macron a făcut un apel public pentru toți cercetătorii americani pe subiectul încălzirii globale și i-a invitat să se mute în Franța, a încheiat celebrul Tratat de la Paris, care a lăsat SUA pe dinafară, l-a sfidat pe Trump. L-a sfidat extrem de urât. Și cu tupeu. Apoi au început în Franța mișcările gilets jaunes cu incendieri de magazine, cu Jos Macron etc. Ca și cum Trump s-ar fi folosit de jucăria folosită în mod curent pentru cauze democratice, pentru o vendetă personală…Atunci amenința că va pune taxe pe vinurile franțuzești etc. A venit la Paris, unde a avut loc celebra strângere de mână, pe 14 iulie, care l-a dezechilibrat zdravăn pe Macron (l-a salvat Brigitte), care a fost un semnal: cu mine nu te pui. Vrei să-mi iei locul, ca lider regional și global? O să vezi tu. Și a pățit.

Ceea ce se întâmplă acum în Statele Unite arată că arma folosită de Trump s-a întors împotriva lui. Întrebarea este: s-a întors împotriva lui din exterior sau din interior? Să vedem puțin faptele: cazul Floyd s-a întâmplat într-un oraș cu primar Democrat, de Stânga, într-un stat cu guvernator Democrat, de Stânga. Acolo, un om, din întâmplare, a înregistrat momentul uciderii lui Floyd audio și video. Apoi au început manifestațiile. Cei care cred că manifestațiile se nasc din nimic, sunt naivi. Uitați-vă câte abuzuri au loc în spațiul public și nu iese nimeni în Piața Victoriei. Ca să iasă lumea la manifestații, e nevoie de mai multe ingrediente: de influențatori online care să cheme lumea, de presă care se facă asta, (îmi aduc aminte că la mișcarea #rezist, Vlad Petreanu, influențator de Dreapta, scria pe contul lui, cu litere mari, doar atât No’ Hai și turma se urnea, la această chemare de turmă – manifestațiile erau anunțate de pe pagini și prin evenimente de Facebook anonime, neasumate – ale cui o fi fost? Știu bine despre ce este vorba, am făcut o cercetare pe mișcările rezist si gilets jaunes și a fost publicată într-un dintre cele mai prestigioase reviste stiintifice franceze, Cahiers du Numerique), deci nu iese nimeni de la sine putere. Sunt niște ciobani care mână turma, pentru că dacă nu sunt ciobani, turma stă acasă și se uită le Netflix. Și în Statele Unite și în Franța e la fel. Deci în orașul și în statul guvernate de Democrați, au fost diverși ciobani (presă, influențatori) care au chemat oamenii la proteste.

E greu să aprinzi focul. Apoi el arde zdravăn. În Franța, după ce s-a scris în celebrul Le Monde, că gilets jaunes e o operă americană, tot în Le Monde s-a scris că bagă și rușii lemne pe foc. În SUA bagă și chinezii, măcar ca răspuns la protestele cu care se luptă în Hong Kong. Întotdeauna manifestațiile de stradă împotriva autorităților slăbesc statul respectiv. Deci se bagă toți cei care au interes în slăbirea statului respectiv.

Acum, cine s-a băgat? Au început manifestații și la Paris. Și-au luat francezii revanșa după gilets jaunes? Poate un tout petit peu. Sunt și chinezii implicați? Poate. FBI New York spune că sunt grupuri antrenate din exterior. Cine o fi? Rușii? Poate și ei.

Americanii au pornit demonstrațiile, ca să facă schimbarea spre Stânga, să dea jos un regim autocratic care nu mai este dorit nici în Europa, nici în Asia, deci aduce mari prejudicii Statelor Unite, ca jucător mondial? Cu siguranță

Îmi amintesc de o scenă foarte interesantă din Mission Impossible, cu Tom Cruise. Eroul principal, Tom Cruise, avea o bombă în cap. Care ticăia și urma să explodeze. Ca să dezamorseze bomba, s-a electrocuta și a intrat în comă. Dar a scăpat de bombă! Apoi a scăpat și de comă. Dar ca să scape de bomba din cap a fost nevoie să-și administreze un șoc electric, chiar cu ristul de a intra în comă și de a muri.

Manifestațiile se răspândesc. Eu cred că sunt un semn că vom trece de la Dreapta la Stânga. Se va vedea la toamnă.

Așa cum a picat PSD-ul, după ce a venit Trump, așa va pica PNL-ul, după ce pleacă Trump

Update: citiți și asta

Citește și asta: În SUA are loc a doua Revoluție

 

 

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca