Cel mai greu va fi după starea de alertă

Cel mai greu va fi după starea de alertă

Mai exact după ce se va încheia starea de alertă a organismului. Oamenii încă sunt în starea de alertă în care au fost în ultimele trei luni, urmăresc coronavirusul, își pun măști etc, sunt ca soldații de pe front, care trăiesc zilnic în și din adrenalină.

Cel mai rău moment va fi când se va încheia războiul, când se va relaxa total situația, când vor dispărea alerta și măștile. Abia atunci va fi greu. Pentru că toată adrenalina, toată alerta vor dispărea și vei experimenta sindromul soldatului întors acasă de pe front. Cel mai greu nu-i este soldatului pe front, ci după ce se întoarce acasă, într-o lume pașnică, unde nu-și mai găsește locul.

Toate tulburările psihice care acum sunt ținute în frâu de ordinul dat organismului de a lupta continuu, cu inamicul nevăzut, nu vor mai avea nicio stavilă, când se va relaxa totul. Se va relaxa și starea de veghe a organismului, care te apăra și de virus și de manifestările urâte care se acumulează în tine. La război, nu-ți permiți manifestări urâte, trebuie să te menții în stare optimă. Așa cum nimeni nu-și permitea să se îmbolnăvească în cele două luni de izolare, pentru că nu existau medici (decât online). Nu-ți permiți stări psihice proaste, pentru că ești în război. Dar după ce se va termina războiul, după ce va cădea tensiunea și va urma relaxarea, va urma și relaxarea stărilor proaste, care vor curge din tine fără zăgazul creat de starea de alertă. Nimic nu le va opri. Cele mai proaste stări psihice le are soldatul după ce ajunge acasă, nu în timpul războiului. Cele mai proaste stări psihice le vei avea după relaxarea totală a restricțiilor și a stării de alertă, nu acum.

Deci, pregătește-te. Cum? Diminuează starea de alertă. Ca să nu se deschidă barajul și să curgă tot, ci să curgă încetul cu încetul tot ce s-a strâns acolo. S-au strâns multe mizerii, frica mereu depune mizerii. Lasă-le să curgă încet-încet, relaxează-te încet-încet, nu lăsa să te inunde tot la sfârșit. NU te mai purta ca un semi-nebun, cu conserve de Rusalii. Relaxează-te. Mergi la terasă, vorbește cu oameni, încearcă să te porți câte puțin, câte puțin cât mai aproape de normalitate. Ca să nu te înece normalitatea când va veni. Să nu fie prea multă deodată când va veni.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca