Al doilea caz în care Televiziunea Publică a condus dansul

Al doilea caz în care Televiziunea Publică a condus dansul

Am promis aici că voi scrie despre un al doilea caz în care Televiziunea Publică a dat semnalul pentru celelalte televiziuni.

Este un cu totul alt caz.

Cazul răpirii jurnaliștilor din Irak

Lucrurile s-au întâmplat așa: la Realitatea TV, unde lucram atunci ca editor, s-a făcut ședință și editorul coordonator le-a spus reporterilor: noi acum suntem prinși cu Papa (se alegea un nou Papă și se așteptau rezultatele), dacă cumva vom fi luați prin suprindere și vor fi aduși în România ziariștii luați prizonieri în Irak fără să știm? Întrebați-vă și voi colegii de la alte televiziuni și ziare dacă știu ceva despre asta.

Iar reporterii de la Realitatea au început să sune la alte televiziuni și ziare: știți ceva despre jurnaliștii răpiți din Irak? NU știm nimic, li se răspundea, o să întrebăm mai departe. Și respectivii jurnaliști sunau și ei mai departe și întrebau și tot așa. S-a format un fel de telefon fără fir. De-a lungul acestui lanț de telefoane, întrebare nu mai era dacă știți ceva despre jurnaliștii răpiți din Irak, ci la ce oră vin pe Otopeni în noaptea asta!!!! Când au început să sune telefoanele la Realitatea, adică s-a încheiat cercul vicios, aceasta era întrebare: la ce oră sunt aduși la Otopeni jurnaliștii răpiți din Irak? Iar oamenii au continuat să sune mai departe și să întrebe.

Primii au cedat nervos cei de la TVR, care au trimis carul de direct la Otopeni. În momentul când s-a aflat că a a plecat carul de direct de la TVR la Otopeni, nu s-a mai întrebat când vin, ci cine ajunge primul! Și a început o competiție drăcească între carele de direct ale televiziunilor de știri care goneau în urma TVR-ului. Au ajuns la Otopeni și s-au instalat cu ochii la lună, că, bineînțeles, autoritățile urmau să aducă jurnaliștii în secret, dci trebuia să te uiți pe cer, după avion. Au așteptat, au așteptat. Primul a crăpat Dan Diaconescu care a intrat la OTV în direct și a anunțat că jurnaliștii vin pe Otopeni în noaptea respectivă. A crăpat și B1 TV care a intrat în direct cu un specialist care povestea cum trupele speciale i-au eliberat pe jurnaliști dintr-o pivniță și sunt în drum spre țară. A crăpat și Hotnews, care atunci abia își luase acest nume și voia să arate că dă știri hot și a anunțat că vin jurnaliștii pe Otopeni. Răpiții, din Irak. Și au stat jurnaliștii și carele de direct toată noaptea la Otopeni cu ochii în stele și….nu a venit nimeni. Dan Diaconescu a fost amendat de CNA pentru difuzarea unei știri false, în rest nimeni nu a pățit nimic.

Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus o poveste așa, despre cum pot să construiască singuri jurnaliștii o știre din ceva ce nu se întâmplă.

Așa ceva cu siguranță nu s-ar mai întâmpla în 2020, că acum presa e profesionistă.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca