Crește curba!

Crește curba!

Strigă ieri Nelu Tătaru! S-ar putea să introducem noi restricții, spuneau ieri Arafat și azi, Orban.

Mi se pare mie sau unora le e dor de restricții și de autoritate?

Ce s-a întâmplat în România este așa: există un partid unic. Cum a ajuns să fie unic? Simplu, s-a plasat ca singurul partid non-comunist. A plasat competitorul său sub eticheta comunistă, adică sub eticheta Răului și atunci tot ce face el acum e Bine, pentru că este opusul Răului. Ați văzut că apare mereu acest tip de discurs: ați fi vrut să fie Dăncilă? Eu fumez în birou și nu port mască, dar ați fi vrut să fie Dăncilă? Nu, nu am fi vrut să fie Dăncilă, că era proasta pământului, dar asta nu înseamnă că tot ce faci tu e bine și că ai ajuns partid-unic, deținătorul adevărului absolut, care nu greșește niciodată. Asta se întâmpla numai pe vremea comunismului. Ciudat că ne întoarcem acolo, cu un partid liberal la putere, nu? Într-o Românie unde începe să plutească din ce în ce mai mult tentația autoritarismului. Al cărui gust a fost prins de cei de la putere în timpul stării de urgență. Le plăcea așa, când aveau puteri absolute și nu sufla nimeni. Par că vor înapoi. Până la urmă și ei au fost crescuți și educați pe vremea lui Ceaușescu, nu?

Protejați-vă, spune Ludovic Orban sau ne întoarcem la restricții. Am văzut lume care nu purta mască în aer liber, deși oamenii stăteau aproape unii de alții, spune Ludovic Orban, care nu purta mască la birou, într-un grup mai mare de trei persoane. Și nici la ședintele de guvern, că nu mai putea fuma.

Da, să trăiți. Vrem să ne întoarcem în acele două luni când ne-ați luat toate drepturile și ați făcut ce ați vrut. Vrem să mai trăim ca pe vremea lui Ceaușescu. Pentru acest scop, suntem dispuși să ne lăsăm speriați în continuare. Suntem dispuși să fim oi proaste și să nu observăm că, da, a crescut numărul de cazuri la 238, dar a crescut în ziua în care numărul de teste a crescut de la 5.000, la 14.000. Deci numărul de teste s-a triplat, iar numărul de cazuri s-a dublat. Deci e o veste bună, așa cum bine spune Radio France Internationale România, un post de radio care nu e controlat politic. Suntem dispuși să ne întoarcem în staul ca oile, pentru că ați lăsat să intre în țară după 15 mai 80.000 de români întorși din UK, netestați epidemiologic, pe care îi credeți pe cuvânt că s-au închis în casă 14 zile, cum prevede legea. Sigur că îi credeți pe cuvânt, sunt 80.000 de voturi la toamnă. Și, ce suntem noi, decât calcule electorale? Exact așa cum ciobanii numără oile, așa ne numărați și voi. Că nu noi contăm, ci moliciunea scaunului care vă permite să beți whisky, să fumați și să nu purtați mască la serviciu. Eu ieri am fost să mă tund. Mi s-a luat temperatura la intrare și am fost pus să țin masca cu mâna pe față, cât eram tuns pe lateral. Noi, ăștia, tălpașii, suntem mai corecți decât boierii. Pentru că asta se întâmplă acum în România: au venit la putere boierii. Ei au alte drepturi decât țăranii, ei folosesc țăranii la muncile câmpului și la tras trăsură, să nu obosească caii și mai aduc din când în când în țară țărani liberi din vest, care și ei sunt deasupra legii, au plecat din țara noastră definitiv, dar sunt oamenii boierilor, așa că și ei sunt deasupra legii: românii din Diaspora. Deci noi suntem mai jos. Nu suntem nici măcar țărani, că țărani ar fi cei din Diaspora, țărani liberi. Noi suntem iobagi. Aicea, cu rate, legați de pământ, strânși de gât dacă nu avem țidulă să mergem la magazin, iar țăranii liberi se vântură prin țară și nu-i oprește nimeni. Nu am văzut absolut nicio știre despre absolut niciun control efectuat la vreunul dintre domiciliile celor 80.000 de români din Diaspora, care ar trebui să stea închiși în case 14 zile. Dar tot noi suntem certați când crește numărul de cazuri, iobagii, tot noi tragem, tot noi nu mai avem voie. Să facem cutare, cutare, cutare. Tot noi suntem amenințați că vom intra înapoi în grajd. În timp ce țăranii liberi vor lăsa virusul aici, să ne îmbolnăvim în staul și vor pleca înapoi, bine-merci, în țările de unde au venit. Iar la plecare vor mai da un vot boierilor, să aprindă un trabuc sau un Rothmans de contrabandă și să-și mai stingă setea cu un whisky de la Auchan.

P.S. Bulgaria elimină toate restricţiile impuse în timpul pandemiei de COVID-19, începând cu 15 iunie, inclusiv obligaţia de a purta masca de protecţie în spaţiile publice închise. Nu va mai fi anunțat zilnic numărul de cazuri. „Aceste briefinguri creează un sentiment de nelinişte. Trebuie să învăţăm să supravieţuim cu virusul”, a spus Boyko Borisov, premierul Bulgariei.

Bulgaria nu va mai anunța zilnic numărul de cazuri pentru că creează un sentiment de neliniște!

Da! Nici bulgarii nu sunt atât de josnici încât să sperie populația în scopuri politice. Numai la noi e nostalgia după Ceaușescu, dictatură, partid unic. Așa cum ai învățat la școală înainte de 1989.

P.S. 2 Noi am plătit și plătim pentru că suntem pe locul 2 în lume după Siria, la număr de cetățeni care și-au părăsit țara. Și-au părăsit țara că era oribilă. Și, când au dat de greu, cu lașitate și iresponsabilitate, au dat fuga înapoi, în țara oribilă. Și ne-au îmbolnăvit și ne îmbolnăvesc pe noi. Dacă nu erau ei, eram și noi ca Bulgaria, cu 2.585 de cazuri în total şi 147 decese. În total.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca